Cele mai bune oferte ale momentului! Profita acum! Vezi oferte
Leanpay Plata în rate! Super ușor!

BIOS

BIOS este prescurtarea de la Basic Input/Output System. Termenul este incorect cunoscut si ca Binary Input/Output System, Basic Integrated Operating System sau Built In Operating System. BIOS-ul este primul cod tip firmware care este rulat la pornirea computerului. Functia sa primara este de a identifica si initializa componenetele hardware atasate la placa de baza (hard-disk, unitati optice, floppy s.a.m.d.). Acest proces pregateste sistemul pentru incarcarea din memorie a diverselor programe software care sa execute anumite instante si in final sa preia controlul asupra PC-ului. Acest proces este cunoscut ca secventa de boot (bootstrapping).
BIOS-ul este incarcat si rulat din locatiile PROM, EPROM sau mai exact din memoria tip flash atunci cand computerul este pornit, initializand anumite componente ale placii de baza. Aceste componente includ:
Generatorul de ceas
Procesoarele si cache-ul
Chipsetul (controlerul de memorie si controlerul I/O)
Memoria sistemului
Toate dispozitivele PCI
Controlerul grafic principal
Controlerele de stocare in masa (SATA si IDE)
Diverse controlere I/O (cum sunt mouse-ul si tastatura, alaturi de USB-uri)

In final, booteaza sistemul de operare si ii transfera controlul asupra sistemului. Acest intreg proces este cunoscut ca POST (Power On Self Test). O data ce memoria sistemului este initializata, BIOS-ul se copiaza / dezarhiveaza in acea memorie. Aproape toate implementarile BIOS recente pot optional executa un program de interfata catre memoria non-volatila BIOS (CMOS). Aceasta memorie stocheaza datele configurate de utilizator (parole, data si timpul, detalii HDD s.a.m.d.), date accesate de codul BIOS. De asemenea utilizatorii pot selecta, de unde trebuie sa obtina BIOS-ul imaginea de boot: CD, HDD, floppy, dispozitiv USB sau de pe retea. Aceasta facilitate este foarte importanta pentru instalarea si rularea cu succes a sistemelor de operare.