Active Pixel Sensor sau APS este un senzor de imagine format dintr-un circuit integrat care contine o matrice de senzori de tip pixel, fiecare continand un fotodetector si conectat la un tranzistor reset si la un circuit de readout. Un astfel de senzor de imagine este produs prin proces CMOS, fiind denumit astfel senzor CMOS. Acest senzor a fost lansat pentru prima oara ca o alternativa ieftina la senzorii de tip CCD.
Pixelul APS rezolva problemele de viteza si de scalare ale senzorului de tip pixel pasiv. Senzorul CMOS consuma considerabil mai putin din punct de vedere energetic decat un senzor CCD, are o intarziere a imaginii mai mica putand fi fabricat mult mai ieftin si prin tehnologii industriale comune. Spre deosebire de CCD, senzorul APS poate combina functionalitatea de senzor de imagine cu cea de procesor de imagine in cadrul aceluiasi circuit integrat.
Imaginile realizate prin senzori de tip APS au un nivel mai mare de zgomot decat imaginile obtinute prin senzorul CCD. Cu toate astea senzorii activ-pixel avanseaza, reusind sa realizeze imagini cu zgomot din ce in ce mai putin si imbunatatind treptat responsivitatea senzorului.
Senzorii APS au devenit tehnologia preferata pentru multe aplicatii tip consumer, in mod esential in piata camerelor foto integrate in telefoane.