Placa de baza este constituita din componente electronice si din interconectori, alaturi de conectori standard (socketuri, sloturi) in care alte componente externe pot fi introduse sau atasate. Majoritatea placilor de baza includ:
Socketuri (sau sloturi) in care procesoarele sunt instalate
Sloturi pentru instalarea memoriei principale a sistemului (tipic sub forma de module DIMM, care contin chipuri DRAM)
Un chipset care formeaza o interfata intre FSB-ul procesorului, memoria principala si magistralele sistemului
Chipuri de memorie non-volatila (de obicei de tip Flash ROM in placile de baza moderne) continand BIOS-ul si Firmwareul sistemului
Un generator de ceas care produce semnalul ceas al sistemului utilizat pentru a sincroniza componentele variate ale unei placi de baza
Sloturi pentru placi de extensie (sunt conectate la sistem prin magistrale suportate de catre chipset)
Conectori si circuite de putere, care primesc putere electrica de la sursa sistemului, distribuind-o catre CPU, chipset, memoria principala si placile de extensie
In mod aditional, aprope toate placile de baza, include conectori logici pentru a suporta dispozitivele de intrare specifice (PS2, USB…) cum ar fi mouse-ul sau tastatura.
O placa de baza din prezent poate avea o multitudine de conectori, in functie de standardul pentru care este fabricata. O placa de baza ATX va avea in mod normal un conector PCI-E 16x pentru placile video, doi conectori pentru placile de extensie PCI si un conector PCI-E 1x. Standardul Super ATX ca contine un conector PCI-E 16x cat si unu numar variabil de sloturi pentru PCI si PCI-E 1x. In unele cazuri poate contine si un conector PCI-E 4x. Numarul si prezenta acestor sloturi variaza in functie de producator si de modele.
Anumite placi de baza sunt dotate cu doua sloturi PCI-E 16x pentru a permite conectarea a doua monitoare fara alta tehnologie aditionala sau pentru a beneficia de configuratiile de tip multi card SLI (pentru placile grafice NVIDIA) si Crossfire (pentru placile grafice ATI).
Incepand cu anul 2007, toate placile de baza au in componenta un numar de minim de patru porturi USB pe partea din spate a placii alaturi de doi conectori USB suplimentari pe placa de baza pentru aditia porturilor suplimentare USB de pe carcasa. De asemenea, suportul Ethernet inclus pe placa de baza este disponibil pe aproape toate placile de baza. Ethernet este un standard de conectare a unui cablu pentru accesul intr-o retea. Un chip pentru sunet este si el inclus pe placa de baza, evitand nevoia de componente suplimentare. Aceste aditii permit ca noile computere sa fie mult mai capabile din punct de vedere multimedia ca pana acum. Placile de baza destinate pietei low-end au de obicei integrat si chipul grafic, fara a mai fi nevoie de o placa separata.