GSM
GSM
Global System for Mobile Communications (GSM - in mod original denumit dupa Groupe Special Mobile) este cel mai popular standard pentru telefoanele mobile din lume. Asociatia care il promoveaza (GSM Association) estimeaza ca 82% din piata globala a telefoanelor mobile utilizeaza acest standard. GSM este folosit de peste 2 miliarde de oameni din 212 tari. Datorita GSM roamingul international este posibil intre operatori mobili diferiti, facilitand utilizarea telefonulului mobil in multe parti din lume. GSM se diferentiaza de predecesorii sai prin semnal si prin canalele de vorbire la calitate digitala, fiind astfel considerat parte a celei de-a doua generatii de telefonie mobila (2G).
GSM 850 si GSM 1900
GSM 850 alaturi de GSM 1900 sunt frecvente folosite in Statele Unite, Canada si alte tari de pe continentul American. GSM-850 este uneori numit si GSM-800.
GSM 850 utilizeaza frecvente intre 824 si 849 de MHz pentru a trimite informatii de la statia mobila la statia de baza (uplink) si intre 869 si 894 de MHz pentru transmiterea de informatii in directia opusa (downlink). Numerele de canale proprii acestor benzi sunt de la 128 pana la 251.
GSM 1900 utilizeaza frecvente intre 1850 si 1910 MHz pentru uplink si intre 1930 si 1990 MHz pentru downlink. Numerele de canale proprii GSM 1900 sunt intre 512 si 810.
GSM 900 si GSM 1800
GSM 900 si GSM 1800 sunt utilizate pe majoritatea continenteolor si tarilor: Europa, Bolivia (GSM 850, GSM 900 si GSM 1900), Brazilia (GSM 850, GSM 900 si 1800), Guatemala (GSM 850, GSM 900 si GSM 1900), El Salvador (GSM 850, GSM 900 si GSM 1900), Estul Mijlociu, Africa si Asia.
GSM 900 utilizeaza o frecventa intre 890 si 915 MHz pentru uplink si intre 935 si 960 MHz pentru downlink, oferind canalele 124 RF (numere de canale de la 1 la 124) distantate pana la 200 KHz. Distantierea duplex de 45 MHz este folosita.
In unele tari banda GSM 900 s-a extins pentru a acoperi o arie de frecventa mai mare. Aceasta utilizand intre 880 si 915 MHz pentru uplink si intre 925 si 960 pentru downlink, adaugand 50 de canale (canalele de la 975 la 1023 si 0) la banda originala.
GSM 1800 utilizeaza o frecventa intre 1710 si 1785 MHz pentru uplink si intre 1805 si 1880 MHz pentru downlink oferind 375 de canale (de la 512 la 885). Distantarea duplex este de 95 MHz. GSM 800 mai este denumit DCS in Hong-Kong si in Marea Britanie.
UMTS
UMTS sau Universal Mobile Telcomunications System este un sistem din cea de-a treia generatie (3G) de tehnologii pentru telefoanele mobile, care este de asemenea dezvoltata si in o tehnologie 4G. In prezent, cea mai comuna forma de UMTS utilizeaza W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access) ca interfata aeriana de transfer de date. Acesta este standardizat de 3GPPP (3rd Generation Partnership Project - o colaborare intre asociati din telcomunicatii reuniti pentru a face din tehnologia 3G o aplicatie la nivel mondial) fiind raspunsul european la cerintele ITU IMT-2000 (International Telcomunication Union - International Mobile Telecomunication) pentru sistemele radio celulare. Pentru a diferentia UMTS de tehnologiile de retea concurente, a fost introdusa denumirea 3GSM, punand accent pe combinatia dintre 3G si standardul GSM pe care este dezvoltat sa il inlocuiasca.
UMTS, prin W-CMA suporta rate de transfer de 14.0 Mbit/s (cu HDSPA) cu toate ca in prezent utilizatorii pot atinge un maxim al ratei de transfer de 384 kbit/s pentru R99 si 3.6 Mbit/s pentru HDSPA. Cu toate astea este un salt foarte mare de la cei 9.6 kbit/s pe care ii ofera un circuit simplu GSM.
GPRS
GPRS sau General Packet Radio Services este un pachet de servicii de date pentru utilizatorii GSM oferind rate de transfer de la 56 pana la 114 kbit/s. GPRS poat fi utilizat pentru servicii cum ar fi: accesul WAP (Wireless Access Protocol), SMS, MMS cat si pentru comunicatii tip Internet cum ar fi WWW si email. Transferul de date GPRS este de obicei tarifat per megabit de trafic transferat.
EVDO
EVolution Data Optimized sau EVolution Data Only abreviat EVDO este un standard de telecomunicatii pentru transmisiile wireless de date prin semnale radio, in mod normal pentru accesul broadband la Internet. EVDO utilizeaza tehnici de muliplexing cum ar fi CDMA (Code Division Multiple Access) si TDMA (Time Division Multiple Access) pentru a maximiza accesul utilizatorilor de la un capat la altul al sistemului. Este standardizat de 3GPP2 ca parte a familiei de standarde CDMA2000 fiind adoptat de o multitudine de companii de solutii mobile, in mod special de cele care utilizeaza retele CDMA.
HDSPA
High Speed Downlink Packet Access este un protocol de telecomunicatii mobile care permite ca UMTS sa aiba viteze de transfer de date mai mari si sa beneficieze de o capacitate extinsa. Implementarile actuale HDSPA suporta viteze de downlink de 1.8, 3.6, 7.2 si 14.4 Mbit/s. Cresteri ale acestor viteze sunt planificate in viitorul apropiat, retelele urmand sa fie upgradate la Evolved HSPA, care ofera viteze de 42 de Mbit/s la prima versiune lansata.
EDGE
Enhanced Data rates for GSM Evolution este o tehnologie destinata solutiilor digitale de telefoane mobile care permite rate de transfer mai mari si stabilitate in transmisiile de date. EDGE este clasificat ca 2.75G desi este parte constituenta a 3G.
EDGE poate fi utilizat, de exemplu, pentru conectarea telefoanelor mobile la Internet. Aplicatiile de date de mare viteza cum sunt serviciile video si multimedia beneficiaza de capacitatea de date oferita de EDGE.
SMS
Short Message Service sau SMS este un protocol de comunicatii care permite interschimbarea de mesaje text scurte intre dispozitive mobile. Tehnologia SMS a facilitat dezvoltarea si marirea numarului de mesaje text.
MMS
MMS sau Multimedia Messaging Service este un standard pentru sistemele de mesagerie prin telefon care permite trimiterea si primirea de mesaje cu continut multimedia (imagini, audio, video) si nu doar text cum este cazul la tehnologia SMS.
MMS functioneaza cu pachetele mobile de servicii de date cum sunt GPRS si EVDO.
E-mail
E-mail, prescurtare de la Electronic-mail este o modalitate de compunere, stocare si de forward (inaintare) a mesajelor intr-un sistem de comunicare electronic. Termenul email se aplica atat sistemului bazat pe conectarea la Internet, SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) cat si sistemelor bazate pe intranet, permitand utilizatorilor sa isi trimita mesaje unul altuia. E-mailul este adesea utilizat pentru a trimite mesaje nesolicitate tip bulk sau spam (un numar de mesaje identice nesolicitate trimise la numerosi utilizatori).
GPS
Global Positioning System este singurul sistem de navigatie globala. Acesta utilizeaza o constelatie de cel putin 24 de sateliti medii de pe orbita planetei pentru a transmite semnale precise de tip microunda. Aceste semnale sunt folosite de catre un receiver GPS pentru a determina locatia, viteza, directia si timpul.
Abilitatea de a determina locatia exacta a receiver-ului GPS este utilizata in scopul de a facilita navigatia (atat terestra cat si navala si aeriana). Fiind posibila sincronizarea ceasurilor la standarde exacte, GPS permite transferul datelor referitoare la timp. Acest factor este esential in sistemele de comunicatie si de observatie foarte mari.
Functionalitatea GPS a inceput sa fie incorporata si in telefoanele mobile. Primele telefoane cu GPS integrat au fost lansata in anii 1990.