Cele mai bune oferte ale momentului! Profita acum! Vezi oferte
Leanpay Plata în rate! Super ușor!

LAN

LAN sau Local Area Network este o retea de computere care se poate desfasura intr-un spatiu geografic restrans, cum ar fi un birou sau un grup de cladiri, asa cum ar fi de exemplu o scoala. Caracteristicile definitorii ale LAN-ului in contrast cu WAN (Wide Area Networks), includ, rate de transfer date mai mari, spatiu geografic restrans si lipsa necesitatii de linii de telecomunicatii.

Ethernet prin caplu UTP (Unshielded Twisted Pair) alaturi de mufa RJ 45 sunt cele mai comune si utilizate tehnologii pentru conectarea unei retele de computere. Viteza maxima a Ethernet variaza intre 3 Mbit/s si 10 Gbit/s in timp ce cablul de transfer poate fi cablu coaxial, cablu UTP sau fibra optica. O serie de dispozitive Ethernet suporta porturi cu viteza multipla, utilizand auto-negotiation pentru a seta viteza si duplexul pentru alegerea celor mai bune valori suportate de ambele dispozitive conectate. Daca auto-negation nu functioneaza un dispozitiv multi-viteza va detecta viteza partenerului sau dar va functiona la jumatate din duplex.

Cu toate ca Ethernet este cel mai comun layer data link si IP ca protocol network layer, mai multe optiuni au fost utilizate de lungul timpului, unele dintre ele ramanand in discutie la nivel de cercetare. LAN-urile de dimensiuni mici sunt constituite de obicei din mai multe switch-uri legate unul cu altul de obicei cu unul dintre ele conectat la un router, la un modem pentru cablu sau la un modem DSL pentru acces Internet.
LAN-urile de dimensiuni mari sunt caracterizate prin utilizarea de legaturi redundante cu switchuri care utilizeaza protocolul spanning tree pentru a preveni bucle, prin abilitatea lor de a administra tipuri diferite de trafic via QoS (Quality of Service) si de a segrega traficul prin VLAN. Aceste tipuri de LAN sunt constituite de asemenea de o mare varietate de dispozitive de retea cum sunt switchurile, firewall-urile, router-ele, senzorii de retea etc..
In mod uzual retelele tip LAN au conexiuni cu alte LAN-uri prin trasee inchiriate, prin servicii de transfer inchiriate sau prin “tunneling” pe Internet prin tehnologiile VPN. In functie de cum sunt configurate conexiunile, de cum sunt securizate si de ce dimensiune maxima sunt capabile ele devin parte a MAN (Metropolitan Area Network), WAN (Wide Area Network) sau chiar parte a Internetului.