Un videoproiector primeste un semnal video si proiecteaza imaginea pe un ecran de proiectie utilizand un sistem de lentile. Toate videoproiectoarele utilizeaza o lumina foarte puternica pentru a proiecta imaginea. Cele mai moderne proiectoare reusind sa ofere control manual al corectarii inconistentelor de proiectare. Vidoproiectoarele sunt cel mai frecvent folosite in camere de conferinta, la prezentari, in salile de clasa cat si in sistemele multimedia de acasa.
Un videoproiector poate fi construit in carcasa cu un ecran de proiectie (Rear Projection TV sau RPTV) pentru a forma un singur dispozitiv video, foarte popular in aplicatiile multimedia de acasa (home-theater).
Rezolutiile cele mai frecvente a unui proictor portabil sunt SVGA (800 x 600), XGA (1024 x 768), 720p (1280 x 720, format HD) si 1080p (1920 x 1080, format HD).
Costul unui astfel de dispozitiv nu este determinat doar te rezolutie. Alti factori determinanti sunt capacitatea maxima a luminii, nivel de zgomot, contrast alaturi de alte caracteristici. In timp ce cele mai moderne videoproictoare ofera o luminozitate suficienta pentru un ecran de proiectie mic pe timp de noapte sau intr-o camera cu cantitatea de lumina controlabila, un proiector cu luminozitate mai mare (masurata in lumeni) este necesar pentru o camera cu lumina de ambient mai multa. Un proiector de 1500 pana la 2500 de lumeni ANSI sau chiar mai putin este suficient pentru un ecran mic intr-o camera cu lumina ambientala controlabila sau scazuta. 2500-4000 de lumeni sunt suficienti pentru ecranele de dimenisiuni medii in camere cu lumina ambientala diminuata. Proiectoarele cu peste 3000 de lumeni sunt potrivite pentru camere fara control asupra cantitatii de lumina ambientala, asa cum sunt de exemplu camerele pentru conferinte. Imaginea proiectata este importanta intrucat cantitatea totala de lumina nu se schimba, in timp ce dimensiunea creste luminozitatea descreste. Dimensiunile imaginilor sunt in mod normal masurate in termeni liniar, diagonal, ignorand faptul ca imaginile mai mari necesita lumina mai multa (proportional cu dimenisunea imaginii proiectate si nu cu dimensiunea unei singure laturi). Crescand dimensinea pe diagonala cu 25% reduce luminozitatea imgainii cu 35%.
Tehnologii
Proiector CRT cu tuburi de raze catodice. Aceasta tehnologie include utilizarea unui tub pentru fiecare culoare (unul rosu, unul verde si unul albastru). Mentenanta periodica minima este necesara, spre deosebire de proiectoarele mai scumpe care utilizeaza lampi mai puternice care trebuie inlocuite dupa ce se ard. Acesta este cel mai vechi sistem de proiectie fiind folosit din ce in ce mai rar datorita carcasei foarte voluminoase. Cu toate astea ofera cea mai mare dimensiune a ecranului in raport cu pretul de vanzare.
Proiector LCD cu light gates. Este cel mai simplu sistem, fiind astfel cel mai ieftin si cel mai rasapandit pentru utilizarea acasa sau la birou. Cea mai comuna problema a sa este efectul de pixelare, cu toate ca in ultimul timp tehnologiile noi au minimizat acest efect.
Proiector DLP cu tehnologie Texas Instruments. Utilizeaza unul, doua sau trei valve de lumina microfabricate numite dispozitive digitale minioglinda (DMD - Digital Micromirror Devices). Variantele DMD simple sau duble au o problema cu efectul de “curcubeu” pe care utilizatorul il poate observe printr-o miscare rapida a ochilor. Sistemele cu 3 DMD-uri nu au aceasta problema avand in vedere ca au cate un dispozitiv pentru fiecare coloare primara. Cele mai recente proiectoare care utilizeaza aceaste tehnologie au viteze mai mari (2x sau 4x) minimizand efectul.
Proiectoarele LCOS cu cristal lichid pe silicon. Utilizeaza o tehnologie de micro-proiectie aplicata in mod normal televizoarelor cu proiectie. Este o tehnologie reflectiva asemanatoare cu cea a proiectoarelor DLP, utilizand in loc de oglinzi cristale lichide. Videoproiectoarele cu aceasta tehnologie produc rezolutii mai mari decat LCD-uri si decat tehnologiile tip plasma, crescand semnificativ pretul de vanzare.
Proiectoarele cu tehnologie LED - Utilizeaza o matrice de LED-uri (Light Emitting Diodes) ca sursa de lumina eliminand necesitatea schimbarii lampilor.
Sfatul specialistului
Videoproiectoarele sunt impartite in primul rand dupa cantitatea de lumina pe care sunt capabile sa o emita. Aceasta cantitate masurata in lumeni reflecta performanta respectivului proiector in diferite camere cu factori diferiti de lumina ambientala cat si dimensiunea maxima a ecranului de proiectie. Un al doilea element care diferentiaza videoproiectoarele este rezolutia maxima suportata, relevanta pentru calitatea imaginii proiectate. Contrastul si numarul maxim de culori alaturi de tehnologia folosita sunt ultimii factori care ajuta la determinarea performantelor unui videoproiector.
Cei mai importanti factori la achizitionarea unui videoproiector sunt dimensiunea camerei in care doriti sa il montati direct proportionala cu dimensiunea ecranului de proiectie cat si cantitatea de lumina ambientala din respectiva camera alaturi de nivelul de control pe care il aveti asupra acesteia. Astfel pentru o camera luminoasa aveti in mod evident nevoie de un proiector cu cat mai multi lumeni, proiectoare care de obicei au preturi mai piperate. Daca in schimb puteti controla luminozitatea camerei un 1500-2000 de lumeni va este suficient. In plus trebuie sa analizati daca proiectorul pe care doriti sa il cumparati va fi mutat des. In cazul in care acesta face parte dintr-un sistem home-theater nu aveti nevoie de un videoproiector foarte compact, acestea din urma avand un pret mai mare. Daca in schimb sunteti un om de afaceri si doriti sa aveti un proiector mobil pentru prezentari, seria proiectoarelor compacte de mici dimensiuni este perfecta pentru dumneavoastra.