ASUS X99-DELUXE II + Intel CORE I7 6900K Broadwell-E | Review pentru Power Useri

0
2433

1 (3)

O sa incepem intai cu listarea principalelor componente ce au luat parte la testul nostru:

Procesorul a fost un Intel Core I7 6900K octa core cu 16 fire sau thread-uri de executie

Placa de baza pe care s-au desfasurat testele a fost ASUS X99 Deluxe II special construita pentru noile procesoare

Placa video este ASUS GTX 980 Ti Matrix Platinum

RAM -ul apartine A-DATA cu un kit quad channel DDR 4 de 16 GB la 2800 MHZ

Sursa a fost un Super Flower Golden Green de 650 W cu rating de eficienta Gold

Cooler-ul All in one cu radiator de 240 mm montat a fost un DeepCool Maelstrom 240

Iar carcasa un test bed generic open air

1 (2)

Odata asamblata configuratia am dorit desigur, sa aflam care sunt in primul rand cifrele cu care se lauda noul Intel Core I7 6900K, procesor pe socket 2011 V3 dedicat asa cum spuneam si putin ma devreme entuziastilor si celor cu o nevoie cat mai mare de putere de calcul.

Astfel, am plecat initial la testarea in scenarii de stress a noului procesor incalzindu-l cu o sesiune de 30 de minute de Prime 95.

Nu mica mi-a fost surpriza sa aflu ca procesorul s-a stabilizat la limita superioara a performantelor sale, adica la frecventa de 4 GHZ pentru toate cele 4 core-uri si a rulat pe toata durata testului foarte stabil si fara a intra in protectie in ciuda faptului ca temperatura maxima atinsa pe cel mai fierbinte nucleu de procesare a atins chiar si 100 de grade.

1 (1)

Asta ne spune multe despre capacitatile cipului dar si despre faptul ca, daca veti pune pe acest procesor sarcini de lucru mari pe timp indelungat, atunci trebuie ales cu deosebita grija si cooler-ul sau mai bine zis sistemul de racire potrivit lui.

Bineinteles, testarea nu s-a oprit aici, am ales sa continuam cu Cinebench si cu 3D mark ale caror rezultate le puteti vedea in cele ce urmeaza.

Surpriza cea mai mare a fost insa pentru mine placa de baza, ASUS X99 Deluxe 2 care este cu siguranta cea mai bine accesorizata placa de baza intalnita de mine pana acum.

Placa soseste intro cutie de mari dimeniuni, necesara atat pentru a expune asa cum trebuie produsul dar si pentru a putea depozita asa cum trebuie sumedenia de accsorii inclusa de catre producator. Astfel avem cablurile S-ata aferente, Documentatia, dvd-urile cu drivere si celelalte accesorii obisnuite insa nu ne oprim aici, printre accesoriile mai avansate incluse aflandu-se si Antena wireless, unealta pentru instalarea mai facila a procesorului, un fan controller si placile adaptoare pentru Thunderblot 3 si PCI-e card-ul pentru un SSD de format M.2.

ASUS X99 Deluxe II suporta oficial cele mai noi procesoare pe socket 2011 V3 incluzand aici modelul de astazi, Intel Core I7 6900K dar si varful de gama Core I7 6950X sau hexacore-urile Intel Core I7 6800K si 6850K. In ceea ce priveste memoria , este compatibila cu o cantitate maxima de 128 GB DDR 4 si suporta frecvente de pana la 3333 Mhz prin intermediul tehnologiei XMP.

1 (4)

Ca de obicei, regiunea socket-ului de procesor pentru majoritatea placilor de baza din gama high end a ASUS, deci si pentru modelul de astazi este un pic mai speciala cu obisnuitul socket de alimentare de 8 pini pentru procesor ce este suplimentat de aceasta data de un al doilea socket dedicat aceluiasi socket de procesor dar, care odata alimentat va furniza mai multa energie si o stabilitate mai mare in timpul overclocking-ului.

De notat aici si faptul ca pentru a atinge frecventa stabila de 4 GHZ plecand de la frecventa standard a procesorului de 3,2 GHZ nu am avut nevoie sa alimentam acest al doilea socket de alimentare, deci probabil este destinat celor care vor sa depaseasca aceasta limita.

Alte dotari suplimentare ale acestei placi de baza ce merita sa fie mentionate sunt:

Control digital asupra etajului de alimentare

Suport pentru water cooling cu header dedicat pentru pompe de apa in regiunea procesorului

Senzori de temperatura inclusi atat pe placa de baza cat si trei flexibili si detasabili pentru monitorizarea unor componente externe placii de baza

Sloturi PCI-Express ranforsate cu inserturi metalice

Suport pentru SLI si Crossfire

LED-uri onboard pentru pasionatii de modding, acestea putand fi inchis ecomplet din uefi

Avem desigur si solutii avansate de protectie la supravoltaj, supracurent si LED-urile necesare pentru debuging.

1 (5)

Acestea fiind zise, nu ma mai intaind cu explicatiile si specificatiile pentru ca ne vom intalni foarte probabil si in viitor cu noile placi de baza si procesoare din aceasta gama si vom continua atunci.

Intentia mea este ca voi, cei interesati de performanta acestei noi platforme high end fie ca sunteti pur si simplu pasionati ai domeniului sau doriti sa o achizitionati pentru a o pune la treaba, sa aveti parte de cat mai multe cifre concrete in ceea ce priveste performanta unui astfel de sistem inca de la lansare pentru a va ajuta sa va orientati astfel incat, haideti sa trecem impreuna prin cele cateva teste pe care vi le-am pregatit cu aceasta ocazie, dupa care revenim cu cateva concluzii.

Despre procesor este cred destul de clar, este o bestie atat din punct de vedere al performantei cat si din punct de vedere al overclocking-ului atat timp cat este racit corespunzator, si aici cei ce il vor achizitiona vor trebui sa investeasca intr-o solutie de racire pe cate posibil cat mai performanta cu putinta insa asta nu cred ca va fi o problema pentru cei cei si-l vor putea permite. Cu siguranta, pentru mine ca si editor cele 8 thread-uri, 16 fire de executie si puterea de calcul bruta al acestui procesor ar fi ideale insa momentan cel putin nu pot decat sa sper la o astfel de platforma.

Despre placa de baza, ce pot sa spn decat ca m-a surprins placut, in primul rand prin pachetul de accesorii deosebit de extins cat si pentru suportul pentru cele mai noi tehnologii de transfer de date, usurinta in utilizare cat mai ales calitatea excelenta a constructiei si a asezarii optime a sumedeniei de conectori ceea ce face ca asamblarea unui PC construit utilizand aceasta platforma sa fie usoara si pentru cineva care stie ce face si este pasionat, o adevarata placere.

1 (7)

Cu siguranta, daca ar fi sa am intrebati pe mine, pentru o astfel de configuratie ASUS X99 Deluxe 2 este o placa de baza pe care o pot recomanda cu deosebita caldura fie ca discutam despre viitoare configuratii extreme de gaming cu multiple placi video dar si despre configuratii destinate editarii video sau a altor task-uri ce necesita o putere de calcul cat mai mare si cat mai rapida.

Uitandu-ma inapoi, spre performanta sistemului testat in acest episod am putut constata inca de la primul boot o stabilitate foarte buna a intregii configuratii, o performanta solida cu care putini au ocazia sa se intalneasca si per total un salt cu adevarat semnificativ de performanta fata de platformele bazate pe chipast-ul intel Z170, varful de gama curent al sectorului mainstream al pietei, de aceea power userii si profesionistii diferitelor domenii ce utilizeaza o putere mare de calcul au acum motive si mai puternice sa priveasca catre solutiile bazate pe socket-ul 2011 v3.

Lasa un raspuns