Cum sa alegi cea mai bun aplaca video ieftina in functie de RAM, VRAM, numar nuclee, procesor dar si alte specificatii tehnice
Sa alegi cea mai buna placa video ieftina de buget, cand dispui de un buget redus, nu este usor. Tocmai de aceea, inainte de a hotari ce placa video ieftina sa cumperi, acorda atentie maxima nu doar pretului placii video, ci analizeaza placa video si in ceea ce priveste performanta si compatibilitatea. Pentru a profita la maxim de unele beneficii pe care le aduce o placa video, asigura-te ca aceasta nu este nici mediocra, nici prea performanta pentru sistemul PC-ului/laptopului tau. La fel de importante sunt si alte caracteristici tehnice si specificatii placa video precum: memoria RAM sau VRAM in cazul nostru, numarul de nuclee, frecventa procesorului, latimea de banda etc.
De asemenea, la fel de importante ca alte specificatii tehnice sunt si dimensiunile placii video, sistemul de racire sau unele tehnologii disponibile, in genul OpenGL sau ray tracing. Pe langa acestea, recomandarea noastra este ca, inainte de a cumpara cea mai buna placa video ieftina, sa vezi review placi video ieftine si pareri ale celor care au testat placi video bune.
Procesul de selectie cea mai potrivita placa video pentru tine va fi mai usor, insa, daca ai deja un buget si stii cat esti dispus sa cheltui. Mare atentie sa citesti toate specifictiile tehnice ca, in final, sa alegi o placa video ieftina perfect compatibila cu sistemul pe care il ai deja acasa.
Mai jos poti consulta cateva modele de placi video ieftine pe care le-am selectat pentru tine, in functie de recenziile celor care si-au achizitionat recent o placa video PC sau placa video laptop buna.
Placa video MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC 12GB
Placa video MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC 12GB GDDR6 192 biti, o placa video ieftina, compacta si simpla, perfecta pentru cei care nu au prea mult spatiu la dispozitie. Are arhitectura RTX de generatia a 2-a Ampere—NVIDIA, performante excelente datorita nucleelor Ray Tracing si Tensor. Se mai remarca prin viteza de memorie 1807 MHz/15 Gbps, cei 12GB GDDR6 de RAM, DisplayPort x 3, HDMI x 1 si suporta 4K@120Hz si Dual Fan Thermal Design – TORX Fan 3.0. Display-ul ofera informatii in timp real despre performanta sistemului, iar software-ul exclusiv MSI Center iti permite sa monitorizezi si sa optimizezi placa video MSI in timp real. Vezi si Nvidia 50 RTX review cea mai noua placa video
In oferta evoMAG, aceasta placa video ieftina are un pret de 1609,99 lei.
Placa video Palit GeForce RTX 3060 Dual 12GB
Placa video Palit GeForce RTX 3060 Dual 12GB GDDR6 192 biti, o placa cu arhitectura NVIDIA Ampere, cu nuclee RT si Tensor imbunatatite, noi multiprocesoare de streaming si memorie RAM GDDR6 de 12 GB de mare viteza. Are overclock de 1875 MHz, functioneaza perfect in jocuri la 1440p cu raytracing dezactivat sau jocuri in 1080p la rate de reimprospatare ridicate cu raytracing activat. La baza gasim cupru ca material de constructie, ventilatorul este cu design dublu, iar principalele sale avantaje mai sunt si tehnologia 0 dB, RGB Lighting si DrMOS.
In oferta evoMAG, aceasta placa video este ieftina si are pretul de 1532,99 lei.
Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8GB
Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8GB GDDR6 128 biti cu arhitectura Ada Lovelace cu multiprocesoare NVIDIA Ampere Streaming, nuclee RT gen. 2 si nuclee Tensor gen. 3, alimentata de procesorul GeForce RTX™ 3060, cu interfata de memorie 8 GB GDDR6 si 128 de biti. Are sistem de racire WINDFORCE 2X cu ventilatoare alternative de filare cu lame unice de 100 mm RGB Fusion 2.0 si frecventa procesor 2505 MHz.
De asemenea, suporta DLSS 3 Frame Generation care permite aproape dublarea ratei de cadre si genereaza alternative folosind AI. In oferta evoMAG are un pret de 1669,99 lei.
Placa video ASUS GeForce RTX 4060 DUAL OC WHITE 8GB
Placa video ASUS GeForce RTX 4060 DUAL OC WHITE 8GB GDDR6 128 biti este una dintre cele mai accesibile placi video Asus RTX 4060, cu un pret in oferta evoMAG de doar 1699,99 lei. In ceea ce priveste designul, arata ca o placa video premium. GPU-ul combina graficele Steam Hardware Survey si se bazeaza pe o arhitectura grafica recenta numita Ada Lovelace, are suport DLSS 3 care dubleaza rata cadrelor, fara a comprimite calitatea imaginilor.
AI este folosita pentru desenarea cadrelor grafice, iar eficienta energetica a acestei placi video ieftine este buna. RTX 4060 are 24 de multiprocesoare de streaming prezente pe AD107, acestea funcionand la 3.072 nuclee CUDA, 96 nuclee Tensor, 24 nuclee RT si 96 TMU. Are 8 GB de memorie RAM si o interfata de 128 de biti.
Recomandam cea mai buna placa video ieftina accesibila ca pret
Pentru a gasi cea mai buna placa video ieftina, asigura-te ca iei in calcul doi dintre cei mai importanti parametri: pretul (deoarece vrei o placa video ieftina, ar trebui sa fie primul la care sa te uiti) si performanta (o alta caracteristica importanta, care va influenta experienta de joc, editare video, foto etc).
GPU-ul cu frecventa sa de ceas masurata in Hertz, de exemplu, este un indice care te poate ajuta sa masori performanta placii video. Retine: cu cat valoarea aceasta este mai mare, cu atat va fi mai buna performanta generala a placii. De exemplu, placa video ieftina MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC are o frecventa procesor de 1807 MHz, ceea ce este destul de bine pentru o placa video cu pret redus.
Mai ia in calcul, pe langa aceasta frecventa care te ajuta sa evaluezi performanta placii video, si memoria RAM. Memoria cat de cat satisfacatoare este, de asemenea, un factor care contribuie la o mai buna performanta. Functia RAM video este mai mult sau mai putin aceeasi cu memoria RAM a computerului. Cu toate acestea, GPU este dedicat exclusiv pentru aplicatii grafice. Din acest motiv, permite GPU-ului sa optimizeze calculele.
In ceea ce priveste RAM-ul video, va trebui sa acorzi atentie in special urmatoarelor doua valori:
- frecventa ceasului de memorie: exprimata in MHz, este notata sub abrevierea GDDR6, de altfel standardul majoritatii placilor video de pe piata.
- de cata memorie dispune placa video ieftina: poti gasi placi video ieftine cu memorie 8 GB sau 12 GB. Cele care pornesc de la 16 GB si acopera chiar si mai mult fac deja parte din alta categorie de buget. Totusi, mai multa memorie nu inseamna automat si performanta mai buna.
Aceste doua valori trebuie analizate impreuna pentru a vedea daca placa video pe care urmeaza sa o cumperi va avea sau nu performante multumitoare.
Importante sunt si dimensiunile unei placi video. Vezi daca modelul de placa video pe care te-ai gandit initial sa-l iei incape in carcasa PC-ului/laptopului tau. Nu vei achizitiona niciodata o placa video de mari dimensiuni pentru un computer de dimensiuni mici. Desconsiderand acest aspect inainte de achizitie, odata ajunsa acasa placa video, s-ar putea sa te trezesti cu surpriza ca este prea mare.
Specialistii stiu cel mai bine care este cea mai buna placa video ieftina. La fel de bine, cei care au cumparat si folosit o placa video isi pot da cu parerea. Recomandarea noastra este ca dupa ce ai selectat un model, sa cauti recenzii placi video, pareri si review-uri scrise sau video de pe urma carora sa iti faci o parere despre: dimensiuni, design, performante, plusuri si minusuri.
Chiar si avand aceste “pretentii”, te asiguram ca vei gasi cel putin o placa video pentru PC sau laptop pe care sa o poti cumpara. Seriile de placi video RTX 3060, RTX 3050, RTX 4060, GTX 1660 sunt foarte accesibile ca pret, iar performantele foarte bune.
Altfel spus, nu neglija nimic, chiar daca ai nevoie doar de o placa video pentru PC ieftina. Identifica cea mai buna placa video pentru nevoile tale analizand: specificatiile tehnice, compatibilitatea placii video cu sistemul tau de acasa, recenziile celor care au cumparat si folosit placa video de interes pentru tine.
Ce inseamna cea mai buna placa video ieftina
Un pasionat de jocuri, editare video si foto, grafica cauta cea mai buna placa video ieftina. O gaseste? Pentru ca jocurile video s-au propulsat atat de mult in ultimii ani, producatorii au fost nevoiti sa vina cu variante de placi video mai ieftine la placile video gaming premium foarte scumpe. Deci raspunsul la intrebarea de mai sus este: da, chiar daca esti gamer, designer grafic/tehnic, ai de unde alege.
Sigur, ieftin nu inseamna pentru toata lumea acelasi lucru. De aceea, a spune ca vrei o placa video ieftina este ceva relativ, deoarece doar tu stii ce inseamna ieftin. Placa video ieftina poate inseamna o placa de 1.500-2.000 de lei pentru unii, in timp ce altii pot aprecia placile video ieftine la 2.5000-3.000 de lei.
Parametrii care definesc o placa grafica sunt multi si pot diferi in functie de modelul GPU, de producator si de utilizare. Tu ia in calcul specificatiile tehnice cele mai importante precum RAM-ul si performanta, nu neglija compatibilitatea si o posibila nepotrivire cu sistemul tau si, desigur, parerile altora, care ajuta enorm.
Cum sa alegi cea mai buna placa video accesibila ca pret
Cea mai buna placa video ieftina este acea placa care iti poate satisface nevoile de gamer sau editor foto/video. Desi poate parea destul de derutant si dificil sa alegi o placa video ieftina dar buna, de fapt nu e chiar asa, cu o singura conditie: sa iei in calcul aceste 6 sfaturi pe care ti le vom da mai jos:
1.Fa-ti un buget: cat ai fi dispus sa cheltui pentru o placa video ieftina de gaming? Bugetul tau este fix sau esti dispus sa ii mai adaugi 200-300 de lei, daca vei gasi o placa video care ti-a atras atentia? Cu un buget aproximativ in minte, vei cauta la acea categorie de pret potrivita pentru tine. Pe site-ul evoMAG poti aplica filtru de pret si vedea doar placile video care se incadreaza in bugetul tau.
2.Nu neglija performanta placii video, chiar daca aceasta este de buget redus: dupa cum poate deja stii, cea mai scumpa placa video nu este neaparat si cea mai buna placa video. Daca PC-ul tau, de exemplu, nu se ridica la nivelul puterii placii video, degeaba achizitionezi o placa video scumpa. Calculatorul/laptopul se va bloca. De asemenea, exista multe placi video cu performante asemanatoare placilor video aproape premium, doar ca pretul este cu mult mai mic.
3.Citeste tot ceea ce inseamna caracteristici si specificatii tehnice: specificatiile tehnice te pun la curent cu tot ceea ce trebuie sa stii in materie de memorie RAM, chipset, sistem de racire, frecventa procesor, rezolutie, conectori si dimensiuni.
4.Asigura-te ca placa video este compatibila cu PC-ul/laptopul tau: importante sunt procesorul si memoria RAM a laptopului sau PC-ului pe care-l ai acasa. Asadar, verifica datele si asigura-te ca achizitionezi o placa video ieftina compatibila 100% cu sistemul divice-ului tau. Desi necesita putin mai mult timp, nu sari peste acest pas.
5.Vezi recenzii, review-uri si pareri online: mai mult decat sigur, placa video pe care vrei sa o cumperi a fost un model de interes si pentru alte persoane ca tine. La fel de sigur, online, vei gasi cel putin o recenzie, articol de tip review si pareri despre placa video ieftina pe care ai pus ochii. Citeste-le si vezi ce au altii de zis, ce le-a placut, ce nu le-a placut, ce performante au inregistrat.
6.Alege pretul cel mai bun: fa o comparatie intre modele si preturi, iar la final asigura-te ca iei cea mai buna placa video la cel mai bun pret din online.
Daca vei tine cont de toate aceste sfaturi si vei evalua corect toate caracteristicile importante, te asiguram ca nu vei da gres cu cea mai buna placa video ieftina. O placa video ieftina poate atinge performantele asteptate de tine, daca este selectata corespunzator, asadar nu trebuie sa cheltui neaparat o avere.