evoMAG Tutorial – Despre SSD-uri, in detaliu !

2
7337

SSD-urile sunt cele mai rapide solutii de stocare pe care putem integra intr-un PC.

Ofera viteze de transfer mult mai bune decat clasicele Hard-disk-uri consumand mai putina energie in timp ce durabilitatea este si ea crescuta pentru ca SSD-urile nu au parti in miscare cum ar fi motorase si capete de citire care ne pot produce la un moment dat neplacerri.

Acestea sunt informatiile pe care multi dintre noi le stim despre aceste unitati de stocare insa aici se opresc de multe ori bagajul de cunostinte al multora dintre noi despre acest subiect.

Ce mai este de stiut despre SSD-uri pentru cei ce doresc sa intre in detaliu fara sa fie specialisti mai ales in cazul in care dorim sa achizitionam o astfel de unitate de stocare as incerca sa va explic eu in detaliu in tutorialul de astazi.

-Interfata

Cel mai probabil veti achizitiona Ssd-uri cu interfata S-ata, sau cu aceiasi conectori ca si cei ale unui Hdd normal.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate din aceste SSD-uri va trebui ca PC-ul vostru sa beneficieze de suport pentru standardul S-ata 3, cel mai rapid al carei performanta maxima reala de transfer este de aproximativ 750 MB/s insa nu va faceti griji nici daca placa de baza a PC-ului are porturi despre care stiti sau se specifica ca sunt S-ata 2.

Aceste porturi S-ata 2, au o viteza maxima reala de transfer este undeva in jurul cifrei de 375 MB/s pentru cele mai multe dintre ele, asa ca cel mai probabil un Ssd din gama de mijloc din punct de vedere al performantei brute cu o capacitate de 120 sau 240 Gb vor functina foarte bine utilizand chiar si aceste placi de baza de generatie mai veche ceea ce va oferi un plus considerabil de performanta vechiului PC.

Pe langa S-Ata, exista SSD-uri pentru aplicatii speciale as zice, de tip M2 pentru laptopuri sau PCI-Express pentru aplicatii ce necesita viteze foarte mari de transfer in cazul statiilor grafice de exemplu.

Aceste doua standarde sunt mai greu de gasit din cauza cererii destul de scazute si ceva mai scumpe mai ales in cazul SSD-urilor pe PCI-Express insa ma astept ca in viitorul apropiat si aceste standarde sa devina la fel de accesibile ca si SSD-urile pe interfata S-ata.

-Problemele legate de Lungime si Grosimea Ssd-urilor apar in special in cazul laptop-urilor si

Pot fi foarte usor evitate daca sunteti foarte atenti la specificatiile oficiale ale laptop-ului pe care il aveti la dispozitie.

O simpla introducere a modelulului in motoarele de cautare online va duce la pagina de produs de pe site-ul producatorului acolo unde se specifica clar in cele mai multe cazuri daca spatiul dedicat unitatii de stocare a laptop-ului are grosimea de 7 sau 9,5 mm desi in ultima perioada majoritatea ofera sloturi de 7 mm.

Daca spatiul in care montati ssd-ul S-ata este putin mai mare, mai inalt nu recomandam sa lasati Ssd-ul sa se miste in spatiul lasat liber ci sa aplicati pe el rama din material plastic ce poate fi regasita de cele mai multe ori chiar si ca singur accesoriiu al Ssd-ului ingrosand astfel profilul si nelasand spatiu de miscare mai ales in zona conectorului ce se poate deteriora daca nu fixati bine componenta.

Cele mai multe probleme legate de lungime apar in cazul SSD-urilor M-sata sau M2 care pot avea cel putin pentru moment 3 sau 4 dimensiuni astfel incat este cu atat mai important sa cercetam care este lungimea maxima SSD-ului suportat de laptop-ul sau PC-ul ce ofera compatibilitatea cu astfel de unitati de stocare. Aici, este si datoria agentului de vanzari sa va ajute in alegerea pe care o aveti de facut.

Controller-ul sau cipul ce imparte informatia intre celulele de memorie al unui SSD are si el o importanta foarte mare, pentru ca acest controller impreuna cu furmware-ul sau softul intern al SSD-ului au cel mai mare impact asupra performantei.

Cei mai importanti fabricanti de astfel de cipuri de control sunt Intel, Sandforce, Marvel, Silicon Motion, Toshiba si Samsung. Fiecare dintre aceste companii au la randul lor diferite linii de controllere pentru aplicatii specifice. Pe langa controlul dispunerii informatiei intre cipurile de memorie controller-ul poate determina si dimensiunea maxima a Ssd-ului prin numarul maxim de canale disponibile pentru cipurile de memorie.

Comparatia dintre controllere nu este un lucru chiar usor de realizat pentru ca doua Ssd-uri de la doua companii diferite pot beneficia de aceleasi controllere insa pot avea performante diferite din pricina firmware-ului sau al softului intern al SSD-ului care poate pune accent pe o metoda diferita de management al informatiei.

Din aceasta cauza, este important sa cautati informatii specifice de viteza fix pentru modelul pe care intentionati sa il achizitionati pentru a va asigura ca corespunde cerintelor voastre si sa nu presupuneti viteza maxima sau alte performante bazandu-va pe faptul ca ati auzit sau citit ca un anume controller are viteza maxima de X MB/s … pe un alt SSD de la alt producator pentru ca puteti avea surprize, unele dintre ele neplacute.

Vitezele de citire si cele de scriere sunt de doua feluri la SSD-uri insa fabricantii nu vor lista de cele mai multe ori decat pe cele de citire si scriere secventiala obtinute atunci cand cantitati mari de date sunt scrise dintr-o bucata. Desi este o masura buna pentru a vedea care este viteza maxima a unui SSD, si al doilea tip de viteza este si el destul de important.

Acesta este denumit Random Data Access pentru ca aceasta este specificatia care ne intereseaz cel mai mult in utilizarea zilnica, sistemele de operare realizand sute, poate mii de scrieri si citiri de fisiere mici din locatii foarte diferite pe parcursul unei zile de utilizare normala.

Numarul de cicluri de citire si scriere era o problema in trecut atunci cand SSD-urile, controllerele si cipurile de memorie dedicate lor erau la inceput insa acum nu recomand nimanui sa aiba grija in mod special la numarul de scrieri si cantitatea de date transferata pe un SSD modern care a fost produs in ultimul an, un an si jumatate.

Aici pot da exemplul unui SSD entry level de la kingston pe care am avut ocazia sa il testez destul de curand care suporta conform producatorului nu mai putin de 1000 GB de transfer de date zi de zi pe toata durata de viata a produsului proiectata de producator a fi de peste 5 ani.

Faceti voi socoteala si vedeti cati Tb de date ar trebui sa trasnferam doar pentru a egala aceasta specificatie a producatorului si o sa vedeti ca un utilizator casnic si nici chiar un power user nu va reusi sa uzeze celulele de memeorie ale unui SSD modern in timpul utilizarii normale, de zi cu zi.

Suportul pentru functia TRIM nu este discutat pe larg insa cred ca trebuie sa spunem cateva cuvinte si despre aceasta functie pentru ca este necesara mentinerii in bune conditii a performantei SSD-ului.

TRIM este la baza un proces de adunare si eliminare a gunoaielor, a datelor care nu mai sunt in uz si eliberarea celulelor de memorie pentru a fi rescrise sau pentru a imbunatati performanta.

Problema, prezenta in special in trecutul nu foarte indepartat era ca aceasta functie era foarte agresiva si amplifica numarul de scrieri scazand durata de viata a celulelor de memorie insa acum nu prea avem de ce sa ne temem mai ales datorita imbunatatirii tehnologiei.

PE de alta parte o functie TRIM conservatoare, mai putin agresiva nu reuseste sa mentina acelasi nivel de performanta insa recomandarea mea in ceea ce o priveste este sa achiationati in mod ideal un SSD ce are inclusa si aceasta functie pentru ca ajuta si ea la performanta, atat timp cat si sistemul de operare o suporta iar windows-ul din cate stiu eu o suporta inca de la prima versiune de Windows 7.

Ultimul punct despre care cred ca ar trebui sa va interesati atunci cand vine vorba de achizitionarea unui SSD este daca ar trebui sa achizitionati un SSD simplu, fara accesorii sau kit-urile prezente uneori pe site care sunt ceva mai scumpe decat pachetele ce nu contin decat un SSD simplu.

De cele mai multe ori, majoritatea SSD-urilor sunt oferite in blistere sau cutii fara alte acesorii. Asta este in regula atat timp cat nu faceti decat sa construiti un PC nou sau sa adaugati capacitate de stocare unuia existent insa daca vreti sa faceti upgrade unui PC sau unui Laptop ce deja exista si atre instalate sistemul de operare si toate programele cred ca ar trebui sa luati in considerare mai degraba kit-urile.

Asta se datoraeza faptului ca in aceste kit-uri sunt incluse de cele mai multe ori un suport de la 3,5 inchi la 2,5 inchi ce permite instalarea Ssd-ului mai mic din punct de vedere fizic decat un HDD in acelasi slot al carcasei unui PC.

Pachetul mai poate contine cabluri S-ata noi pe care ideal ar fi sa le inoiti la fiecare upgrade sau schimbare ori adaugare al unitatilor de stocare dar mai ales contin si adaptoare hardware si softuri de permit clonarea informatiilor de pe unitatea de stocare veche pe cea noua, atat timp cat cantitatea de date nu depaseste capacitatea Ssd-ului.

Asta permite transferarea rapida a sistemului de operare, a programelor instalate si a datelor de pe Drive-ul C de cele mai multe ori, permitand evitarea reinstalarii sistemului de operare si a cellorlalte softuri, implicit pierderea de date importante.

Este mai convenabil astfel din punct de vedere al rapiditatii sau a evitarii reinstalarii tuturor programelor desi, personal imi place sa o iau de la capat cu o instalare proaspata a sistemului de operare ori de cate ori unitatea de stocare principala a PC-ului sau cea ce contine si sistemul de operare sufera cate un upgrade.

2 Comentarii

  1. Întrebre: Dacă am achiziţionat de curând (sau sunt în curs de achiziţionare) un ASUS PRO ESSENTIAL P2520LA-XO0763T, pot instala un SSD fără să pierd garanţia? Acelaşi lucru şi pentru o memorie RAM suplimentară de 4 sau 8 GigaB. Specificaţi dacă există costuri suplimentare şi mărimea acestora. Vă mulţumesc. Stefan Bucur client Evomag

    • Salut Stefan. Daca suruburile pe care trebuie sa le desfaci pentru a accesa lacasurile pentru SSd si memorii nu sunt blocate de un sticker ce te atentioneaza ca desfacerea acelor suruburi duce la pierderea garantiei produsului, atunci poti realiza acest upgrade chiar tu, fara probleme. Iti recomand sa ai grija si rabdare, sa plasezi componentele corect si sa verifici conexiunile cu atentie dupa realizarea operatiunilor. – Marian.

Lasa un raspuns