Cel mai bun dezumidificator de aer top 7 modele

0
39230
dezumidificator de aer
dezumidificator de aer

Cel mai bun dezumidificator de aer este un aparat despre care vor dori sa afle mai multe lucruri, cei care se confrunta cu probleme minore sau acute cu nivelul umiditatii sau mucegaiul in casa. Vezi si cine a iesit brandul anului in cele mai bune modele de dezumidificatoare casnice

Ce este un dezumidificator de aer?

Un dezumidificator de aer este un dispozitiv electric proiectat pentru a indeparta excesul de umiditate dintr-o incapere sau spatiu. Acesta functioneaza prin aspirarea aerului umed din incapere, trecandu-l printr-un sistem de racire sau de absorbtie a umezelii si apoi eliminand aerul uscat inapoi in incapere.

Care sunt principalele componente ale unui dezumidificator de aer?

  • Compresor sau absorbant: Majoritatea dezumidificatoarelor folosesc un compresor pentru a raci aerul si a condensa umezeala sub forma de apa, care este apoi colectata intr-un rezervor sau directionata spre un scurgator. Unele modele mai noi utilizeaza un absorbant chimic pentru a extrage umezeala din aer.
  • Ventilatorul: Ventilatorul unui dezumidificator de aer, trage aerul umed din incapere si il conduce prin sistemul de racire sau absorbtie a umezelii. Acesta ajuta la circulatia aerului si la eficientizarea procesului de dezumidificare.
  • Rezervor de apa: Apa extrasa din aer este colectata intr-un rezervor integrat in dezumidificator. Utilizatorul poate golii periodic rezervorul atunci cand este plin.
  • Sistem de control: Dezumidificatoarele sunt echipate cu un sistem de control care permite utilizatorului sa regleze nivelul de umiditate dorit in incapere. Unele modele ofera functii suplimentare, cum ar fi temporizatorul, afisajul digital, conectare wifi sau senzorii de umiditate care, opresc automat dispozitivul atunci cand nivelul de umiditate este atins.

Cel mai bun dezumidificator de aer top 7 modele

Cel mai bun dezumidificator de aer

Iata o lista cu top 7 cele mai bune modele de dezumidificatoare de pe piata. De mentionat este faptul ca brandul AlecoAir detine capul de lista. Imbucurator este si faptul ca AlecoAir este un brand romanesc si nu mai tarziu de anul trecut a iesit pe piata cu cel mai bun dezumidificator de aer votat produsul anului.

  • Dezumidificator AlecoAir D12 ECO,12 l /24h, Uscare Rufe, Ionizare, Display digital, Higrostat, Timer, Debit 120 mc/h – pret: 714,99 Lei
  • Dezumidificator AlecoAir D12 HOME NEW, 12 l/zi, Debit 120 mc/h, Wi-fi, Display digital, Timer, Higrostat, Functie – pret: 559,00 Lei
  • Dezumidificator Fram FDU-M12, Capacitate dezumidificare: 12L/24H, Capacitate rezervor: 1.6L, Control Wi-Fi – pret: 707,99 Lei
  • Dezumificator si purificator 2 in 1 Taurus Alpatec DH 243, 380W, 4l, 42 dB, Indicator luminos, lumină UV – pret: 1836,99 Lei
  • Dezumificator Alpatec DH 20, 320W, Alb – pret: 1480.99 lei
  • Dezumidificator Blaupunkt ADH501, 16 L, Functie ionizare, Recomandat pana la 45 mp – pret: 1038,99 Lei
  • Dezumidificator G3Ferrari 12L/24h, rezervor 2L, flux 105 m3/h, higrostat, timer, control digital – pret: 764,99 Lei

Cum rezolvati eficient problema umiditatii din casa?

Un grad necorespunzator de umiditate inseamna disconfort, predispozitie pentru dezvoltarea numeroaselor afectiuni si chiar igiena precara.

In functie de temperatura exterioara si interioara, nivelul de umiditate din fiecare casa fluctueaza. In plus, umiditatea este influentata si de alti factori: aburii din baie cand facem dus cu apa fierbinte, aburii din bucatarie care apar cand gatim, umiditatea rezultata din cauza uscarii rufelor pe calorifer in timpul iernii etc.

Un exemplu de dezumidificator de aer pentru baie este Dezumidificator Supra Aldo 12, Pentru 40 mp, Functie uscare rufe, Timer, Display digital, Ideal si pentru Baie, Higrostat

Acolo unde exista un nivel ridicat de umiditate (adica peste 50%) adesea apare mucegaiul. Acesta este inestetic, dar mai ales extrem de daunator pentru sanatate. Duce la aparitia alergiilor, atacurilor de astm si a altor boli de plamani.

Nu in ultimul rand umiditatea excesiva afecteaza elementele de structura ale constructiilor (de exemplu: ganditi-va la decojirea peretilor).

Nu este simplu sa tii in frau umiditatea din incapere. De aceea exista numeroase aparate (dezumidificator de aer) astfel construite pentru a putea gestiona cat mai bine aceasta problema cu care se confrunta aproape oricine.

Umiditatea relativa dintr-o locuinta ar trebui sa se situeze intre 40 si 50%. Daca nu stiti inca ce grad de umiditate exista la dumneavoastra in casa folositi un higrometru pentru a afla exact care sunt cifrele.

Pentru imbunatatirea calitatii aerului si combaterea tuturor problemelor legate de umiditatea interioara, achizitionati un dezumidificator de aer. Acesta vine cu un dispozitiv special de colectare a apei, iar unele modele se pot chiar conecta la reteaua de scurgere pentru eliminarea directa a apei. Sa amplasati un dezumidificator de aer in locuinta dumneavoastra este un pas important pentru o stare de sanatate mai buna, un aer de o calitate superioara si un confort sporit.

Cum va poate ajuta un dezumidificator de aer?

dezumidificator de aer

Aparatele moderne pentru controlul umiditatii pot fi extrem de utile pentru confortul si sanatatea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra. Astfel, un dezumidificator de aer poate fi folosit astfel:

  • dezumidificatoare aer pentru indepartarea totala a umiditatii daunatoare
  • dezumidificatoare casnice pentru eliminarea mucegaiului din toate colturile incaperii
  • dezumidificator potrivit pentru uscarea hainelor – cand afara este rece si ploua puteti folosi dezumidificatorul pentru a va usca hainele in casa (fara ca aerul sa fie afectat si umiditatea din interior sa devina insuportabila)

Un exemplu de aparat pentru uscarea rufelor este acesta: Dezumidificatorul Trotec TTK 54E, 16 l/zi, Debit 195 mc/h, Pentru spatii de pana la 31 mp, Higrostat, Functie ionizare si uscare rufe.

  • Dezumidificatorul casnic pentru obtinerea unei calitati mai bune a aerului foarte umed este extrem de daunator pentru sanatate. Un exemplu de dezumidificator de aer cu functie de confort este: Dezumidificator Trotec TTK127E, 50 l/zi, Debit 345 mc/h, Pentru spatii de pana la 150 mp, Timer, Higrostat, Functie confort
  • combate dezvoltarea factorilor alergeni care cauzeaza adesea boli virale.

Dezumidificator si purificatorul de aer cu consum redus de energie Meaco UK20L, 20 l/zi, 160 mc/h, Pentru 55 mp, Higrostat, Timer

In cat timp scade umiditatea un dezumidificator de aer tipic?

Acest lucru depinde foarte mult de dimensiunea incaperii sau de marimea cladirii daca usa camerei ramane deschisa.

Mai conteaza si nivelul de umezeala din casa. In cazul unei locuinte cu umiditate crescuta, poate dura cateva saptamani pana cand un dezumidificator de aer sa poata aduce nivelul de umiditate sub control.

Cand gradul de umiditate intra in parametrii normali, vor fi suficiente cateva ore pentru a restabili controlul atunci cand gatiti, faceti dus sau uscati rufele pe calorifer. Cand vremea va fi umeda acest dezumidificator de aer va lucra mai intens.

De exemplu, pentru un aparat de 15 litri pe zi cu dimensiune 3m x 4m x 2.5m, avand usa inchisa si un nivel de umiditate relativa de 72% sunt valabile urmatoarele lucruri:

  • reduce umiditatea la circa 65% in aproximativ 15 minute
  • reduce umiditatea la 60% dupa o ora
  • scade umiditatea la 55% dupa doua ore
  • scade umiditatea la 50% dupa 8 ore de functionare contiua.

Sigur, aceste cifre sunt orientative, dar va pot ajuta sa va faceti o idee asupra modului de control al temperaturii dintr-o incapere. Spunem ca sunt orientative, pentru ca daca este o zi umeda atunci pragul nu va atinge 50% nici dupa 24 de ore de utilizare continua.

In cazul unui apartament de 4 camere, cu usa deschisa si pornind de la o umiditate reala de 72%, un dezumidificator de aer ar putea reduce umiditatea la aproximativ 65% dupa o ora.

Dupa aceea, rata totala depinde de umezeala din atmosfera, daca gatiti, daca uscati haine etc. Avand in functiune un dezumidificator aer mai puternic (sa zicem de 20 litri), nivelul de umiditate poate scadea sub 60% dupa o ora si sub 55% dupa doua ore.

Ce tip de dezumidificator de aer sa alegeti: pe compresor sau desicant?

dezumidificator de aer pe compresor sau desicant

La temperaturi mai mari de 15 grade Celsius, dezumidificatoarele cu compresor au cel mai mic cost de functionare pe litri, in special cand intervine si uscarea rapida a hainelor.

Prin urmare, ele sunt adecvate in locuintele incazite, mai ales in timpul verii, cand dezumidificatoarele desicante pot crea o atmosfera incomoda, prea calda.

Dezumidificatoarele desicante sunt mai potrivite pentru camere neincalzite. Ele pot lua rolul radiatoarelor electrice si pot reduce efectiv costurile de incalzire (comparativ cu functionarea unui singur radiator electric).

Ce cantitate de apa retine un dezumidificator de aer intr-o zi?

Cei mai multi producatori pretind ca majoritatea dezumidificatoarelor de mici dimensiuni pot retine intre 10 si 20 litri de apa, iar cele mai mari pot ajunge sa colecteze chiar si 50 litri de apa.

Totusi aceste cifre sunt valabile in conditii extreme, cum ar fi o umiditate relativa de 85% si o temperatura de 30 grade Celsius.

Exceptie fac dezumidificatoarele tip desicant care au o rata de colectare aproape constanta, indiferent de temperatura si umiditate.

In unele teste, la un indice de umiditate relativa de 60%, cele mai multe dezumidificatoare tip compresor colecteaza intre 30% si 40% din capacitate max. De exemplu, un dezumidificator aer de 10 litri va colecta intre 3 si 4 litri pe zi, iar un model de 20 de litri va colecta intre 6 si 8 litri pe zi.

Acest lucru este valabil pe modul Constant si acolo unde umiditatea ramane intre 55% si 60%, cand dezumidificatorul este in functiune.

Cifrele nu variaza foarte mult daca temperatura este mai mare sau mai mica, insa rata de colectare scade semnificativ indata ce umiditatea relativa se situeaza sub 50%.

Cand temperatura scade sub 18 grade Celsius, un dezumidificator de aer pe compresor formeaza gheata asa ca efectueaza cicluri periodice de decongelare.

Acest lucru reduce mult rata de colectare. De aceea, dezumidificatoarele cu desicant sunt mai indicate pentru incaperile neincalzire, unde asigura si caldura pe fundal.

Ce nivel minim de umiditate poate atinge un dezumidificator tipic?

dezumidificator de aer umiditate absorbita

Cel mai mic nivel in conditiile unei functionari continue ar putea fi de 40%. Cu un dezumidificator desicant pe treapta High si un test de 2 ore, nivelul de umiditate a scazut la 35%.

Spre deosebire de dezumidificatoarele cu compresor, cele desicante mentin o rata de colectare ridicata chiar si la niveluri minime de umiditate.

Din acest motiv, dezumidificatoarele cu compresor trebuie sa functioneze cu un timer pentru a preveni supra-uscarea unei incaperi inchise (cum ar fi cea in care uscati hainele in timpul iernii).

Cat consuma un dezumidificator de aer?

In general consumul de energie variaza in functie de rata de colectare nominala. Pentru modelele cu compresor, inmultiti rata de consum cu 15 pentru aproximarea puterii.

De exemplu, un dezumidificator de 20 de litri va consuma de obicei 300 de Watti. In cazul modelelor desicante, se inmulteste rata de consum cu 45 pentru nivelul scazut sau 90 pentru nivel ridicat.

De exemplu, un dezumidificator desicant de 7 litri va consuma in mod normal circa 315 wati cand functioneaza pe Low si 630 wati cand functioneaza pe treapta high.

Rata de colectare a apei este legata de putere (pentru aceeasi incapere/ temperatura si umiditate) in mod permanent.

Chiar daca un dezumidificator de aer mai puternic poate consuma mai multa putere, in teorie, va avea un consum similar de energie per litru, asemenea unui dezumidificator mai putin puternic.

Consumul este in general de 0.7 -1 litri per kWh, mentinand o temperatura de 20 de grade si o rata de umiditate de 60%. Dezumidificatoarele cu consum redus de energie ajung in jur de 1 pana la 1.2 litri pe kWh.

Pentru functionare intermitenta, cum ar fi mentinerea unui anumit nivel de umiditate, consumul de energie poate varia substantial.

Daca ventilatorul functioneaza in mod continuu, un ventilator tipic de dezumidificare va consuma circa 0.5 – 0.7kWh/ zi. In cazul dezumidificatoarelor de aer cu compresor este nevoie de cateva minute de funcionare inainte de inceperea colectarii umiditatii consante.

Pentru reducerea consumului de energie in cazul dezumidificatoarelor mai mari, setati aparatul pe mod continuu folosind Timer-ul (de exemplu doua ore dimineata si doua ore seara).

Indiciu: Luati in considerare utilizarea unui dezumidificator de apa in locul unui radiator electric existent. In modul High sau Continuu, un dezumidificator de aer va furniza caldura similara unui radiator cu ventilator de 1 kW.

Cat zgomot face un un dezumidificator de aer?

dezumidificator de aer nivel de zgomot

Depinde de tipul aparatului. Sunt modele mai silentioase si modele mult mai galagioase.

Dezumidificatoarele desicante nu au compresor, astfel incat singurul sunet pe care il fac este ventilatorul. Cand functioneaza pe treapta low sunt mult mai silentioase decat dezumidificatoarele cu compresor.

Dezumidificatoarele desicante intre 10 si 20 litri emit un zgomot asemanator cu cel al unui frigider sau ventilator de birou la viteza mare. Modelele mai mari de 30 – 40 litri pot „suna” ca o hota pe treapta high. Daca un dezumidificator de aer se afla la etaj, zgomotul compresorului poate fi auzit de la parter.

De exemplu Dezumidificator Trotec TTK40E, 14 l/zi, 100 mc/ora, Display si Control Digital, Timer, Auto Restart, Indicator umiditate are 43 decibeli

Dezumidificator de aer STADLER FORM Albert SFALBERTLW, 2 L, Timer (Alb) are 32- 43 decibeli

Dezumidificator Meaco DD8L Zambezi, capacitatea rezervorului 12 l/zi, Debit 150 mc/h, Pentru 25 mp, Higrostat, Timer, Functie ionizare si blocare copii este mai zgomotos si are 54 decibeli

Dezumidificatoarele desicante nu au compresor, astfel ca singurul zgomot pe care il fac este emis de catre ventilator. Cand sunt setate pe treapta low sunt mult mai silentioase decat dezumidificatoarele cu compresor.

Care este cel mai bun loc de pozitionat un dezumidificator de aer?

dezumidificator de aer amplasament

Cel mai bine este ca dezumidificatorul de aer sa fie situat central – de exemplu pe hol sau daca locuiti la casa la piciorul treptelor.

Un alt loc in care dezumidificatorul lucreaza eficient este direct langa o sursa de umiditate – de exemplu in camera de zi (lasand usile deschise). Dezumidificatoarele cu compresor ar trebui tinute departe de sursele de caldura (de exemplu, de radiatoare).

Daca vreti sa amplasati un dezumidificator de aer in dormitor, evitati sa-l lasati in functiune pe timpul noptii. In cazul in care acest lucru este necesar (de exemplu pentru a combate o problema legata de mucegai sau condens) nu setati nivelul de umiditate sub 55%.

Faceti acest lucru pentru a evita uscarea gatului si senzatia de mancarime a ochilor, efecte ce pot aparea pe parcursul noptii.

Pentru uscarea rufelor, orientati orificiul de evacuare a aerului spre haine (daca este reglabil) si inchideti usa. Cu cat camera este mai mica si mai calda, cu atat mai repede se vor usca rufele.

Amplasati un dezumidificator de aer in acele incaperi unde umiditatea atinge niveluri mari sau care sunt utilizate cel mai des.

Atentie: nu este nevoie sa achizitionati cate un dezumidificator aer pentru fiecare camera. Totusi daca aveti o locuinta mai mare si 2 sau 3 dispozitive este eficient sa le schimbati intre ele in functie de cerintele din fiecare incapere.

Cand alegeti locul pentru dezumidificator asigurati-va ca acesta nu va deranjeaza. Pentru o functionare eficienta si o circulatie optima a aerului este necesar sa lasati suficient spatiu de jur imprejurul dezumidificatorului.

Apa colectata de catre dezumidificator este potabila?

Nu. Din pacate in afara de apa colectata, dezumidificatoarele atrag tot felul de particule de aer, inclusiv spori de mucegai, virusi, polen, bacterii etc. Au inceput sa apara pe piata europeana niste dezumidificatoare tip „Air to water” care sunt prevazute cu filtre speciale pentru indepartarea prafului si lampi UVC pentru uciderea germenilor.

Si totusi ce pot sa fac cu apa colectata de un dezumidificator de aer?

Aceasta apa nu trebuie neaparat aruncata. Ea este de fapt apa deionizata si poate avea mai multe intrebuintari. Totusi, retineti ca daca exista mucegai in camera in care este amplasat dezumidificatorul, cel mai bine este sa nu refolositi apa. Cand calitatea aerului incepe sa fie optimizata, folositi apa stransa:

  • ca sa udati plantele.
  • ca sa umpleti rezervorul fierului de calcat
  • ca sa umpleti rezervorul pentru stergatoarele de la masina, impreuna cu putin detergent.

Un exemplu de dispozitiv cu ionizare este Dezumidificator de aer cu ioni Beurer LE60, Tub evacuare aer, 4 l (Alb)

In ce anotimp este recomandat sa folositi un dezumidificator de aer?

dezumidificator de aer ideal in orice anotimp al anului

Asta este partea interesanta cu aceste dispozitive de imbunatatire a calitatii mediului in care locuim. Practic dezumidificatorul poate fi utilizat in orice casa, in fiecare anotimp.

  • Toamna – Utilizarea unui dezumidificator de aer toamna va poate ajuta sa scapati de umiditate si sa intarziati astfel demararea operatiunilor de incalzire. In casa nu va mai fi atat de frig incat sa va doriti sa dati drumul la centrala la debutul toamnei (septembrie – octombrie).
  • Iarna – In timpul celui mai rece anotimp, un dezumidificator de aer va ajuta sa minimizati cheltuielile aferente incalzirii. Cum? Simplu. Prin obtinerea unui aer sanatos, calitativ, proaspat in locuinta dumneavoastra. Cand aerul este prea umed simtim frig si disconfort, astfel ca adesea suntem tentati sa crestem temperatura din interior. Daca in casa este prea cald si problema umiditatii nu a fost rezolvata, aerul va deveni insuportabil. Toate acestea corelate cu frigul la care vom fi expusi cand iesim afara, duc rapid la aparitia bolilor severe de plamani (pneumonie, raceli, gripe etc).
  • Primavara – Pentru ca un dezumidificator de aer controleaza umiditatea din locuinta atunci cand temperatura externa incepe sa creasca, automat nu vom suprasolicita sursele de incalzire.
  • Vara – Cand este foarte cald si aerul devine greu de suportat din cauza temperaturilor ridicate, un dezumidificator de aer poate functiona eficient in continuare. De data aceasta insa el va ajuta sa reduceti cheltuielile aferente racirii locuintei. In plus, scapati de senzatia atat de neplacuta cauzata de o umiditate excesiva.

Concluzie:

Cel mai bun dezumidificator de aer este cel care acopera necesitatile spatiului unde este amplasat. Ideale sunt modelele cu purificare aer dar, daca bugetul nu va permite atunci, chiar si un simplu dezumidificator isi poate face excelent treaba.

Fara comentarii

Lasa un raspuns