Care este cel mai bun videoproiector: care este cel mai bun proiector video si cum alegi videoproiectorul in functie de caracteristici precum tehnologie, rezolutie, dimensiune, zgomot, accesorii si altele
Cel mai bun videoproiector este videoproiectorul Xiaomi Wanbo X5, un proiector video mini raport calitate-pret excelent, design high-end, elegant si modern care suporta o rezolutie Full HD, 1100 lumeni, are sistem de operare Android 9.0 si procesor A55 quad-core. Chiar daca nu ai un smart TV, poti transforma orice camera intr-un home cinema in doar cateva minute. Un videoproiector wireless usor de conectat, contrast 4.000:1 si raport 16:9.
Videoproiectorul sau proiectorul video duce inovatia la alt nivel, permitandu-ti sa ai propriul cinema la tine acasa. Serialele preferate si cele mai noi filme de pe Netflix pot fi proiectate pe perete cu usurinta fara a avea nevoie de un televizor performant. Videoclipurile de pe YouTube, stirile, jurnalele pot fi redate la calitate impresionanta, intr-un format mare, in propria locuinta. Experimenteaza si bucura-te de toate beneficiile cu care vine videoproiectorul, mai ales unul portabil care poate fi luat oriunde. Si daca nu stiai, avem si primul telefon cu videoproiector
Alegerea videoproiectorului, la fel ca alegerea celui mai bun telefon sau a celui mai bun TV smart poate fi, insa, un process dificil. Inainte de a cumpara un videoproiector ia in calcul caracteristici precum:
- tehnologia
- rezolutia
- dimensiunea videoproiectorului
- zgomotul
- accesoriile si altele
O seara de film in natura, departe de aglomeratia urbana. Cu videoproiectorul portabil, nu depinzi decat wireless. Hai sa vezi in randurile de mai jos care sunt cele mai bune videoproiectoare si cum alegi cel mai bun videoproiector pentru tine.
Cel mai bun videoproiector – Top modele
Cel mai bun videoproiector ieftin este Xiaomi Wanbo X5. Vezi mai jos de ce ar trebui sa-l cumperi, dar si ce alte videoproiectoare bune poti cumpara de pe site-ul evoMAG:
Videoproiector Xiaomi Wanbo X5
Cel mai bun videoproiector portabil ieftin de la Xiaomi, Xiaomi Wanbo X5, este un mini-videoproiector wireless cu display LCD si rezolutie 1920 x 1080 pixeli. Un videoproiector care impresioneaza la prima vedere prin designul sau modern si marimea sa care il transforma intr-un dispozitiv to go usor de transportat. Filmele preferate, jocurile indragite si videoclipurile pot fi redate fara sa-ti faci griji cu privire la calitatea imaginilor pe perete sau pe un TV cu diagonala mare.
Are o lampa luminoasa de 1100 lumeni, gama de culori este foarte larga, stralucitoare si realista, iar decodarea HDR10 / HDR10+. Corectia distorsiunii, in caz ca exista, se face automat si este omnidirectionala, tehnologia imaginii este ridicata, iar in ceea ce priveste protectia ochilor, nu trebuie sa-ti faci griji.
Dispune de Android 9.0, are procesor A55 quad-core, spatiu de stocare 2GB + 16GB si o durata de viata a lampii de 20.000 de ore. Cu ajutorul Bluetooth-ului poate fi conectat la boxe sau casti, deoarece dispune de difuzor stereo, calitate sunet foarte buna.
Cel mai important pe langa faptul ca este compact, mai este si un videoproiector usor cu greutate sub 3,5kg si deloc galacios. Nivelul de zgomot pe care-l atinge este de doar 32dB. Cel mai bun videoproiector, de asemenea, nu trebuie sa coste o avere. Xiaomi Wanbo T6 MAX are pret 1499,99 lei, raport calitate-pret excelent, mai ales ca videoproiectorul poate fi folosit oriunde.
Videoproiector Epson CO-W01
Proiectorul video Epson CO-W01 – cel mai bun videoproiector 3LCD de la Epson, cu putere lampa de 188W si luminozitate 3000 lumeni. Un videoproiector portabil mult mai costisitor decat cel de la Xiaomi prezentat mai sus, foarte luminos si extrem de rapid de configurat cu glisorul keystone care ofera aliniere perfecta.
Printre cele mai bune videoproiectoare WXGA care nu ridica probleme in ceea ce priveste lumina ambientala. De asemenea, un proiector video foarte rezistent in timp, care se poate mandri cu o durata de a viata a lampii de 6000/12000 ore.
La nivel de conexiune dispune de HDMI 1.4 si USB 2.0-A, iar color 2D poate reda imaginile/videoclipurile in modul Dinamic, Cinema, Prezentare, sRGB, Tabla neagra, Vivid. Poate nu cel mai economic videoproiector din punct de vedere al consumului, dar economic din perspectiva zgomotului. Daca 38dB este nivelul de zgomot la care se situeaza majoritatea proiectoarelor video, Epson CO-W01 abia atinge 29dB.
Culorile proiectate de acesta sunt vii si imaginile pe ecranul de 378 de inch luminoase. Este ideal pentru divertiment in familie, prezentari video pentru serviciu, scoala, facultate. Cel mai bun videoproiector ieftin si versatil de la Epson, pret accesibil de 1899,99 lei.
Videoproiector ViewSonic PX701-4K
Un alt cel mai bun videoproiector este videoproiectorul ViewSonic PX701-4K. Unul dintre cele mai bune si mai calitative videoproiectoare DLP 4K HDR cu suport 1080p @ 240Hz pentru cei care doresc sa proiecteze jocurile pe perete. Daca vrei doar un videoproiector pentru filme, atunci modelele mai sus mentionate sunt o solutie mult mai accesibila.
Cu un contrast mult mai mare decat cel al proiectorului video Epson, ViewSonic este foarte versatil si se remarca prin puterea lampii sale de 203W, precum si prin durata de viata a acesteia cuprinsa intre 6000 de ore si 20000 de ore. Luminozitatea pe care o poate atinge este de 3200 lumeni, deci avem de-a face cu cel mai luminos proiector video de pana acum.
Instalarea este facila, videoproiectorul dispunand de Auto V keystone si H/V keystone. Proiectarea nu lasa loc de reprosuri, chiar daca nu ai un perete complet drept. Profilul de culoare se poate personaliza, in functie de preferintele fiecaruia. Are difuzor 10W, deci calitatea audio pe care o ofera este satisfacatoare.
Sursa de alimentare este USB tip A pentru dongle-uri fara fir HDMI si nu in ultimul rand, de mentionat ca videoproiectorul nostru este un proiector video foarte silentios, cu nivel zgomot maxim de 29dB.
Daca esti dispus sa investesti intr-un proiector video care sa duca calitatea imaginii la un alt nivel, ViewSonic PX701-4K este cel mai bun videoproiector pentru tine. Costa 4199,99 lei, dar are o durata de viata garantata de cel putin 18 ani. Poate nu o investitie pe viata, dar aproape pe viata.
Videoproiector BenQ MH560
Cel mai bun videoproiector cu tehnologie DLP la pret accesibil – videoproiectorul BenQ MH560. Obiectivele sale din sticla asigura o calitate a imaginii impresionanta, indiferent ca alegi sa montezi proiectorul video pe tavan sau sa-l pui pe o masa sau un birou. Cu rezolutie 1920 x 1080 si luminozitate 3800 lumeni este, dintre toate recomandarile noastre, cel mai luminos videoproiector.
Alte caracteristici prin care se remarca ar fi contrastul 20.000:1, multifunctionalitatea, claritatea datorata lentilelor din sticla de inalta calitate. Calibrat, este excelent atat pentru redare filme si videoclipuri, cat si pentru prezentari business sau facultate.
La nivel de conectivitate, avem in cazul BenQ MH560: 2x VG, x2 HDMI, x1 RS-232, x1 S-Video si x1 USB Tip A. Durata de viata a lampii, pentru ca nu este cel mai puternic videoproiector, este de 150000 de ore. Nu este greu, iar in modul economic este un proiector video silentios care atinge un nivel de zgomot de 29dB. Solicitat, poate ajunge pana la 32dB maximum.
Poate fi controlat de la telecomanda, iar daca te intereseaza un proiector bun, dar nu foarte costisitor pe care sa-l folosesti in cadrul prezentarilor la serviciu/scoala, acesta este perfect. Performantele sale sunt bune, culorile vii, pretul de 2959,99 lei.
Videoproiector Acer H6805BDa
Ultimul cel mai bun videoproiector este Acer H6805BDa, videoproiectorul cel mai luminos din recomandarile noastre. Are luminozitate 4000 lumeni, este un proiector video DLP wireless cu rezolutie 4K, durata de viata a lampii 5000 de ore.
Creeaza-ti propriul home cinema, bucura-te de calitate UHD si detalii de neegalat. Activitatile tale preferate de divertisment prind contur datorita conexiunii wireless si Bluetooth Wireless Audio.
Pe langa aceste caracteristici, s-ar putea sa-ti placa la Acer H6805BDa si faptul ca: are Acer Football Mode pentru culori vibrante in timpul evenimentelor sportive, o impresionanta rata de reimprospatare de 240 Hz si lag de intrare scazut de 5 ms. Acestea il transforma, de asemenea, si intr-un dispozitiv perfect pentru sesiuni intense de jocuri.
Poate fi controlat de la telecomanda, iar dintre toate videoproiectoarele cele mai bune, este modelul cel mai silentios. Nivelul de zgomot maxim este de 26dB, o reala performanta care va face experienta de folosire si mai placuta. Pretul de 4949,99 lei este justificabil si de altfel accesibil daca luam in calcul performantele pe care le poate atinge acest proiector video.
Cum functioneaza un videoproiector
Dispozitiv compact si usor, videoproiectorul foloseste un sistem de iluminare si lentile reflectorizante. Tehnologiile care stau la baza acestor dispozitive sunt in principal trei:
- DLP (Digital Light Processing): utilizeaza o serie de lentile si un sistem care directioneaza lumina, pentru a obtine imagini in culori suficient de clare
- LCOS (Liquid Crystal on Silicon): unde gestionarea fasciculului de lumina este incredintata unui ecran LCD cu cristale lichide
- LBS (Laser Beam Steering): caracteristica mai ales mini-videoproiectoarelor, utilizeaza vaste fascicule laser de culori diferite, proiectand imaginile pixel cu pixel
Cum sa alegi cel mai bun videoproiector
Alegi cel mai bun videoproiector tinand cont de cateva caracteristici precum cele de mai jos:
Tehnologie
Inainte de a alege orice videoproiector, este important sa stii diferenta dintre principalele tehnologii ale proiectoarelor video care sunt: LCD (Liquid Crystal Display) si DLP (Digital Light Processing).
Tehnologia LCD (Liquid Crystal Display)
LCD (Liquid Crystal Display) are la baza o prisma cubica formata din trei fete pe care sunt montate display-uri LCD. Fiecare fata are un display: unul verde, unul albastru si unul rosu. Prisma este folosita pentru a recombina intr-un singur fascicul razele de lumina provenite de la display-urile RGB individuale.
Avantaje videoproiectoare cu tehnologie LCD
- produc putina caldura, iar ventilatorul nu face atat de mult zgomot pentru ca nu trebui sa raceasca mult
- sunt compacte
- au preturi mici
Dezavantaje videoproiectoare cu tehnologie LCD
- daca se defecteaza, repararea costa mult
- in timp, se pot arde si pot aparea pixeli negri pe care nimeni nu si-i doreste
Tehnologia DLP (Digital Light Processing)
Proiectoarele cu tehnologie DLP au un cip optic numit DMD care este format din micro-oglinzi sau micro-pixeli. Cand micro-oglinzile oscileaza, reflecta fasciculul luminos emis de lampa proiectorului, care se adauga la un fascicul de lumina suplimentar emis de cipul DMD. In cele din urma, o roata de culoare intre DMD si lentila, care se roteste la viteza mare, coloreaza in mod corespunzator imaginea astfel incat sa fie vizibila corect.
Avantaje videoproiectoare cu tehnologie DLP
- in materie de constract si culori, calitatea imaginii este superioara
- sunt mai fiabile si au o durata de viata mai lunga decat videoproiectoarele LCD
- proceseaza mult mai rapid imaginile
Dezavantaje videoproiectoare cu tehnologie DLP
- au pret mai mare decat videoproiectoarele LCD
- sunt mai galagioase, deoarece se incalzesc mai mult si ventilatorul trebuie, deci, sa raceasca mai mult
- pot proiecta flash-uri de culoare curcubeu din cauza Rainbow Effect
Tehnologia LCD este, de obicei, aleasa pentru intensitatea luminii si saturatia culorilor, in timp ce DLP este apreciata pentru contrastul culorilor si diferenta de luminozitate dintre alb si negru.
Rezolutie
In materie de rezolutie, inainte de a alege cel mai bun videoproiector, trebui sa stii ca exista mai multe tipuri de rezolutie din care poti alege. De exemplu:
- rezolutie SVGA – rezolutia clasica de 800×600 pixeli
- rezolutie HD Ready – rezolutia de 1280×720 pixeli, cu intrari HDMI si componente care iti permit sa gestionezi majoritatea semnalelor video
- rezolutie Full HD – rezolutia de 1920×1080 pixeli excelenta pentru redarea continutului video de acasa, de pe televizorul HD, Blu-ray sau redarea jocurilor video
- rezolutie 4K – rezolutia de 4096×2160 pixeli specifica proiectoarelor de ultima generatie care poate fi extrem de atractiva pentru redarea continutului de calitate, a jocurilor video dezvoltate pe PC sau console mai puternice precum PlayStation 4 Pro, Xbox One X sau Xbox One S
In plus, importanta este si aspect ratio. Tu decizi daca preferi display-ul traditional 4/3 sau ecranul lat de 16/9.
Luminozitate
Luminozitatea este printre cele mai importante caracteristici deoarece defineste puterea luminii pe care proiectorul o transmite pe ecran. Exprimata in lumeni, cu cat este mai mare, cu atat mai bine. O luminozitate ridicata inseamna ca proiectorul va putea transmite imagini vizibile chiar si in medii care nu sunt complet intunecate. In astfel de conditii, asigura-te ca iei un dispozitiv cu cel putin 2.500 de lumeni.
Daca ai ca prioritate un home cinema cu orice pret, dar bugetul tau este redus, poti conta pe un videoproiector de cel putin 1000 de lumeni.
Contrast
Contrastul sau raportul de contrast indica capacitatea videoproiectorului de a reda zonele intunecate si luminoase, indiferent de conditiile de iluminare. Acesta afecteaza profunzimea negrului, a tonurilor de gri si a altor nuante. De obicei, raportul de contrast este exprimat printr-un raport numeric ca 1000:1 si cu cat este mai mare, cu atat randamentul este mai bun.
Zgomot
Proiectoarele utilizeaza un ventilator si un sistem de disipare si recirculare a caldurii mai mult sau mai putin evaluate. Ceea ce nu ne dorim este ca cel mai bun videoproiector sa fie foarte galagios si sa acopere sunetele filmelor/videoclipurilor pe care le vizionam.
Zgomotul este masurat in dB si, in cazul videoproiectoarelor foarte performante, de ultima generatie, este de preferat sa fie sub 30dB. Nivelul de zgomot de pana in 38-39dB este acceptat in cazul proiectoarelor mai ieftine si mai putin moderne.
Corectie trapezoidala
Pentru a alege cel mai bun videoproiector, acorda atentie si corectiei trapezoidale. Aceasta, numita corectie keystone, este utilizata pentru a compensa distorsiunea indusa de pozitionarea proiectorului la un unghi de incidenta diferit de acel standard in comparatie cu ecranul.
Corectia trapezoidala restabileste geometria originala a imaginii si proportiile datorita distorsiunilor care pot aparea pe baza pozitiei sale. Acest lucru permite ca proiectorul sa fie instalat, de exemplu, pe pereti sau podele.
Dimensiune si greutate
Greutatea si dimensiunea videoproiectorului sunt si ele importante. Recomadam daca trebuie sa iei videoproiectorul cu tine peste tot sa cauti un model usor. Daca, in schimb, vei folosi videoproiectorul doar pentru filme acasa, greutatea si dimensiunea nu sunt factori definitorii.
Durata de viata a lampii
Durata de viata a lampii se masoara in mii de ore. Pe proiectoare, de multe ori, lampa poate fi inlocuita, dar este o operatiune care poate fi nejustificat de costisitoare. Pentru videoproiectoare ieftine, dar foarte bine, poti lua in calcul o durata de viata a lampii de peste 5000-6000 de ore. Pentru modelele mai scumpe de proiectoare video, ia-le in calcul pe cele a carora durata de viata a bateriei depaseste 10.000 de ore. Acestea pot dura zeci de ani, in functie de cat de mult folositi proiectorul.
Accesorii
Proiectorul nu este echipat in mod normal cu sistem audio. Pentru o experienta audio mai placuta, il puteti asocial cu un sistem cu 2-5 sau mai multe difuzoare, plus subwoofer si amplificator. Aceste accesorii pot fi in mod normal conectate direct la proiector.
De asemenea, este posibil sa doresti sa adaugi un tuner, pentru a putea viziona canalele TV traditionale preferate sau un player optic Blu-ray, de exemplu, pentru filme si alt continut in HD sau 4K.
Nu uita nici de ecranul de proiectie. Daca nu doresti sa proiectezi pe perete, acesta iti va oferi posibilitatea de a te bucura de imagini perfecte, fara a comprimite in vreun fel calitatea acestora. Exista trei tipuri de ecrane de proiectie:
- High gain: nu reflecta o cantitate mai mare de lumina decat cea primita, concentrand-o pe toata in centru
- Matt: cel mai recomandat datorita echilibrului excelent de culoare
- Acoustically Trasparent: este caracterizat prin microgauri care permit trecerea sunetelor si plasarea difuzoarelor in spatele ecranului
Conexiune
Verifica inainte de a cumpara cel mai bun videoproiector si conexiunile disponibile. Acestea pot fi de diferite tipuri, ca de exemplu: intrare compozit RCA, Cinch sau BNC; intrare S-Video; YUV (Sub DB15 sau 3 x RCA/ Cinch sau 3 x BNC), RGB, RGB sau RGBHV (Sub DB15 sau BNC), DVI sau HDMI.
Distanta de proiectie
Distanta focala, zoomul si dimensiunea imaginii se modifica in functie de distanta de proiectie. Acesta din urma este un factor foarte important in alegerea proiectorului, deoarece modelele de videoproiectoare ieftine si low-cost afiseaza imagini de-o calitate buna la maxim 3 sau 3,5m. Daca poti face compromisuri majore in ceea ce priveste calitatea, atunci acest criteriu nu-i chiar atat de important.
In mod normal, distanta de proiectie depinde de dimensiunea mediului in care are loc proiectia. Unele proiectoare au nevoie de 3m pentru a proiecta imagini de 2m, altele pot necesita 4m sau 5m.
Cum cureti corect videoproiectorul
Daca nu stii cum sa cureti corect videoproiectorul, astfel incat sa te bucuri de cel mai bun videoproiector achizitionat o perioada cat mai lunga de timp, iata cateva metode prin care-l poti intretine si, deci, te ajuta sa-i prelungesti durata de viata:
Curatarea obiectivului videoproiectorului
Daca obiectivul videoproiectorului este murdar sau plin de praf, il poti curata astfel:
- folosind un tub de spray cu aer comprimat
- pentru amprente, pete sau alte urme de murdarie poti folosi un servetel special pentru curatarea lentilelor (cum este cel pentru ochelari) sau o carpa foarte moale si lichid special pentru sticla/lentile/geamuri
Nu folosi niciodata carpe abrazive sau hartie cu particule abrazive pentru a curata lentila videoproiectorului! Utilizarea unor astfel de materiale ar putea duce la deteriorarea ireparabila a lentilei.
Curatarea si inlocuirea filtrelor videoproiectorului
Daca filtrul nu se curata din cand in cand, acesta poate provoca un blocaj dupa o anumita perioada de timp si impiedica functionarea corecta a videoproiectorului. Tocmai de aceea, dupa aproximativ 300 de ore de functionare recomandam inlocuirea acestuia. Procesul de inlocuire precede siguranta proiectorului.
Proiectoarele moderne sunt aproape intotdeauna echipate cu 2 tipuri de filtre: fata si lateral. Dupa indepartarea filtrelor conform instructoiunilor oferite de producator, incearca sa indepartezi manual praful si murdaria care s-au adunat. Daca nu reusesti, atunci va trebui sa schimbi filtrul.
Curatarea exterioara a videoproiectorului
Inainte de a curata videoproiectorul, asigura-te ca este oprit. Curatarea carcasei acestuia se poate face cu o carpa speciala sau cu un prosop fin umezit in apa sau in solutie de apa si detergent, de preferat cu pH neutru.
Ce avantaje are un videoproiector
Principalele avantaje videoproiector:
- este usor si distractiv de folosit
- iti ofera posibilitatea de a personaliza marimea proiectiei/ecranului pe perete, in functie de cat de mare doresti sa se vada totul
- este confortabil pentru ochi, deoarece reflecta lumina, nu o emite precum un TV sau un computer
- poate fi montat oriunde: pe podea, pe birou, pe o masa
- designul este de cele mai multe ori placut, videoproiectorul integrandu-se perfect in orice mediu
- este mic si nu deranjeaza
- poate fi depozitat in spatii mici
- ofera acces la canalele tale preferate de streaming, precum si la Netflix, YouTube etc
- permite controlul prin Bluetooth, wireless de pe telefon sau tableta
- daca este un videoproiector portabil, poate fi folosit chiar si afara, cand vrei o seara de film in natura cu prietenii
- este cel mai la indemana mod de a-ti crea propriul home cinema la tine acasa
- raport calitate-pret excelent, cel mai bun videoproiector avand pret accesibil pe evoMAG
Modele ieftine de videoproiectoare
Daca bugetul nu-ti permite si esti in cautarea unor modele de videoproiectoare ieftine, iata cateva alternative mai putin costisitoare la cel mai bun videoproiector:
- Videoproiectorul portabil Xiaomi Wanbo T2 Free, HDMI, 150 lumeni, Difuzor 2x3W – pret 549,99 lei
- Videoproiectorul Xiaomi Wanbo X1 Pro, 1080p, HDMI, Wireless, 350 lumeni, Difuzor 3W – pret 589,99 lei
- Videoproiectorul Xiaomi Wanbo X2 MAX, 1080p (1920×1080), 450 ANSI lumeni, LED, Auto-focus, Wi-Fi 6 – pret 749,99 lei
- Videoproiectorul LENCO LPJ-500BU, Full HD (1920 x 1080), VGA, HDMI, USB, Bluetooth 5.0, 2800 lumeni, DVD Player – pret 778,99 lei
- Videoproiectorul ACER AOPEN QF13, Full HD (1920 x 1080), HDMI, 6000 lumeni, Difuzor 5W – pret 1104,99 lei
Cele mai cunoscute branduri de video proiectoare
Cele mai cunoscute branduri de videoproiectoare de la care poti cumpara cel mai bun videoproiector sunt:
- ViewSonic – videoproiectoare high-end sau mid-range luminoase, cu contrast puternic, calitate dovedita
- Epson – cu o gama de videoproiectoare pentru publicul cu buget redus si o gama de proiectoare video premium pentru cei care isi doresc calitate excelenta atat pentru filme, cat si pentru jocuri video
- BenQ – pentru videoproiectoare versatile de sine statatoare sau montabile pe tavan, dar si pentru videoproiectoare portabile de cea mai inalta calitate
- Acer – proiectoare video la pret mic, proiectoare business, dar si pentru facultate, cu precadere pentru cei care isi doresc un videoproiector bun, dar nu foarte costisitor
- Xiaomi – brandul de videoproiectoare cel mai accesibil, cu o varietate de proiectoare video de calitate medie spre ridicata si o multime de variante de mini-proiectoare, cu precadere portabile
Cat costa un videoproiector?
Un videoproiector poate costa intre 1.500 de lei si 15.000 de lei. Pretul videoproiectorului este direct proportional cu ceea ce poate sa faca acesta, cu luminozitatea, rezolutia si alte caracteristici.
Cat lumeni trebuie sa aiba un videoproiector bun?
Un videoproiector bun, dar ieftin poate avea peste 1.000 de lumeni, insa un videoproiector foarte bun va avea cel putin 2.500 lumeni.
De unde cumperi cel mai bun videoproiector?
Cel mai bun videoproiector il poti cumpara de pe evoMAG, pret in functie de performantele pe care videoproiectorul le poate atinge.