Trotineta | Ghidul trotinetelor pentru incepatori 2024

0
1331
trotineta ghidul incepatorului tot ce trebuie sa stii despre trotinete

Vrei sa faci sport in timp ce te distrezi sau sa ajungi dintr-un loc in altul mai usor si mai rapid? Trotineta electrica poate fi solutia in cazul de fata. Intrucat in ultimii ani s-a observat o crestere constanta a achizitionarii lor, ne-am gandit sa iti venim in ajutor cu un ghid complet de folosire a trotinetelor pentru incepatori. Iti vom explica ce sa cauti, ce sa eviti cand vrei o trotineta, ce alte detalii cu privire la motor si baterie sunt importante.

✅ Te intereseaza subiectul si vrei sa afli mai multe? Citeste acest articol pana la capat!

O trotineta electrica este un vehicul electric cu doua roti, propulsat de un motor electric si alimentat de o baterie. Aceste trotinete sunt concepute pentru a fi folosite in principal pentru deplasari scurte sau medii in oras, oferind o alternativa ecologica si practica la mijloacele traditionale de transport in comun.

Trotineta electrica este echipata cu o platforma pentru a sta in picioare pe ea si un ghidon pentru a directiona si controla directia. Poate fi pliata si transportata usor, ceea ce o face convenabila pentru a fi luata in calatorii sau pentru a fi stocata in spatii restranse.

Majoritatea trotinetelor electrice sunt dotate cu un sistem de franare si o suspensie pentru a asigura un confort si o siguranta sporite in timpul deplasarii. De asemenea, acestea pot fi echipate cu faruri si stopuri pentru a oferi vizibilitate suplimentara in conditii de iluminare scazuta sau noapte.

Trotineta electrica este populara in special in orasele aglomerate, unde ofera o solutie rapida si convenabila pentru a evita traficul si a calatori eficient de la un punct la altul.

trotineta

Daca esti in cautarea unui mod ieftin si distractiv de a te deplasa cu usurinta in oras, fara a-ti consuma energia (pedaland bicicleta, de exemplu), trotineta electrica este perfecta. Care sunt cele mai importante 5 avantaje ale unei trotinete electrice si de ce merita sa cumperi una?

  • Au preturi avantajoase: chiar si o trotineta electrica sub 3.000 de lei este buna. Autonomia va fi perfecta pentru 20-30 de km, iar puterea suficienta pentru a transporta un adult oriunde fara probleme. Vezi Ce trotineta electrica ieftina sa-mi cumpar pentru recomandari trotinete electrice ieftine.

Vrei ceva mai mult? Poate o trotineta care sa iti permita sa calatoresti chiar si pe distante de 50km? Pentru modele, preturi si alte caracteristici te invitam sa citesti un articol special dedicat trotinetelor electrice 50km/h.

  • Sunt economice: daca este sa comparam costurile aferente functionarii unei trotinete cu costurile functionarii unei masini in 2024, ajungem la o concluzie clara – trotineta este mai ieftin de folosit! Este chiar mai ieftin de folosit decat mijlocul de transport in comun.
  • Pot fi depozitate in interior: cele mai multe trotinete pot fi usor pliate si astfel depozitate in interior, fara a ocupa prea mult spatiu.
  • Adio trafic! O plimbare sau o sarcina de rezolvat intr-un oras mare poate lua mult timp. Cu trotineta electrica poti ajunge mult mai usor la destinatie, fara a-ti face griji cu privire la trafic.
  • Sunt fun de folosit: cu o trotineta electrica, totul este mai distractiv. Uita de timpul petrecut in masina la semafor si de aglomeratia din autobuz! Mai pe larg despre avantaje poti citi in articolul despre beneficii trotineta electrica adulti care, speram noi, te va convinge ca merita sa ai o trotineta electrica.
trotineta cele mai frecvente intrebari despre trotinete electrice

Mai jos am incercat sa raspundem la cele mai frecvente intrebari despre trotinete electrice. Daca abia te familiarizezi cu trotineta electrica, atunci unele informatii pot fi coplesitoare. La final de zi, chiar si cele mai ieftine modele pot costa destul de mult. Asigura-te, deci, ca faci achizitia potrivita nevoilor tale.

Sunt trotinetele electrice legale?

In majoritatea tarilor europene, printre care si Romania, utilizarea trotinetelor electrice e permisa. Conditia este ca trotineta sa indeplineasca anumite criterii: limita de viteza și putere.

  • limita de viteza: maxim 25 km/h pe drum, 6 km/h in zonele pietonale;
  • circulatie: numai pe drumuri urbane cu limita de viteza de 50 km/h, in zone pietonale, pe piste pietonale si pentru biciclete, pe drumuri de ciclism prioritare, pe piste de biciclete in spatiile proprii si pe benzi rezervate sau oriunde este permisa circulatia ciclistilor;
  • echipament: trebuie sa aiba in fata lumina alba si spate lumina rosie, beeper (claxon) si benzi reflectorizante laterale. Casca este obligatorie pentru copii sub 18 ani!

Daca te intereseaza si mai multe despre acest subiect, citeste Care este statutul trotinetelor electrice din punct de vedere legal

S-ar putea, de asemenea, sa vrei sa stii daca trebuie sa inmatriculezi sau nu o trotineta electrica. Iti recomandam sa parcurgi articolul dedicat cap-coada si daca ai alte intrebari sa ni le adresezi.

cum functioneaza trotineta electrica

Exista doua componente principale intr-o trotineta electrica: motorul si bateria. Autonomia (timpul/distanta acoperita cu o singura incarcare) este determinata de cantitatea de putere produsa de motor si de capacitatea energetica a bateriei. Mai jos iti explicam cum sta treaba cu puterea si capacitatea bateriei.

  • Motorul

Cele mai multe trotinete electrice folosesc un motor fara perii pe roata din fata sau din spate. Puterea este masurata in wati (w), aproximativ 735w insemnand un cal putere. Majoritatea trotinetelor electrice de pe piata au intre 250w si 1000w.

Puterea este determinata de tensiune (V) si curent (A). Un motor de 36V cu un controler de 15A va produce o putere maxima de 540w (36V x 15A). Totodata, acceleratia si viteza maxima depind de ea, dar si de greutatea celui care foloseste trotineta.

Spre deosebire de bicicletele electronice in care biciclistul trebuie sa-si adauge propria putere de pedalare pentru a ajuta motorul, motorul trotinetei electrice nu are nevoie de niciun ajutor suplimentar.

Cu toate, exista situatii in care motorul trotinetei nu poate porni. Si pentru a nu ajunge in service incearca sa intelegi care sunt cauzele:

Motorul trotinetei nu porneste

  • Verificati siguranta sa nu fie arsa.
  • Apasati din nou butonul/clapeta de pornire pentru a reseta sistemul.
  • Incercati sa o impingeti. …
  • Incarcati bateria timp de 8 ore. …
  • Verificati circuitele. …
  • Verificati contactele cu un multimetru, ar putea fi intrerupte undeva pe parcurs.
De ce nu porneste trotineta electrica
  • Bateria

Tensiunea sistemului este, de obicei, de 36V sau 48V. Unele trotinete electrice de inalta performanta curios de diferentele dintre trotinete electrice? Vezi Trotineta Bugatti vs Trotineta Zero pot ajunge pana la 72V, dar ne vom concentra pe cele doua tensiuni cel mai frecvent utilizate.

Aproape toate trotinetele electrice moderne folosesc baterii litiu-ion. De obicei 18.650 de celule aranjate in serie pentru a genera tensiunea si capacitatea energetica necesare.

Initial, au fost utilizate baterii sigilate cu acid de plumb si apoi baterii NiCad (nichel-cadmiu). Bateriile litiu-ion sunt mai usoare si pot stoca mai multa energie decat bateriile mai vechi, avand si o longevitate mai mare.


Sfat! Cauta producatorii de renume ca LG, Samsung, Panasonic, pentru a te bucura de o autonomie mare a bateriei si evita pe cat posibil sa cumperi mult prea ieftin de la marci care nu iti sunt cunoscute!
Capacitatea bateriei se masoara in wati (w) si se obtine inmultind tensiunea (V) si curentul (A). O baterie de 36V, 12,5A va avea o capacitate totala de energie de 450w. Bateria va fi epuizata in acest caz in aproximativ o ora.


Este foarte dificil sa se determine durata de viata a bateriei, deoarece exista atat de multe variabile de luat in considerare. Variabilele majore vor fi greutatea celui care o foloseste, terenul (plat sau deluros) si puterea motorului.

Cum prelungesti viata unei baterii trotineta? Hai sa descoperi 5 factori importanti in autonomia bateriei, daca te intereseaza acest subiect referitor la longevitatea bateriei trotinetei.

tipuri de motor trotineta electrica

Vei observa ca unele trotinete electrice au motor frontal, iar altele motor pe spate (exceptie facand trotinetele foarte performante care au motor pe ambele roti). Iata cateva argumente pro si contra:

Pro motor anterior

  • Tractiune mai buna, mai potrivita pentru suprafete alunecoase;
  • Mai putin predispus la supravirare;
  • Mai usor.

Contra motor anterior

  • Rotile: motorul din fata se poate roti in conditii nefavorabile, de exemplu de ploaie, deoarece o mare parte din greutate este concentrata in mijlocul si spatele trotinetei;
  • Inclinat spre subvirare;
  • Dificil de rotit la viteze mai mari.

Pro motor posterior

  • Mai puternic: motorul din spate tinde sa fie mai puternic decat motorul din fata, ceea ce il face mai bun pentru accelerare si urcare;
  • Raza de virare mai buna: motorul din spate poate face trotineta mai agila.

Contra motor posterior

  • Predispus la supravirare: motorul din spate poate supune trotineta electrica la supravirare, in special in conditii de gheata sau ploaie.
sistem franare trotineta electrica

Cele mai multe e-scutere au o combinatie de frane mecanice cu disc si sisteme electronice de franare. Frana electronica functioneaza prin intermediul motorului atat pe roata din fata, cat si pe cea din spate. Roata fara alimentare va avea de obicei o frana mecanica cu disc sau, in unele cazuri, hidraulica.


Frana electronica creeaza rezistenta la rotatia motorului, ceea ce ajuta la o oprire lenta si controlata a trotinetei. Cu toate acestea, unele trotinete electrice au un sistem franare regenerativ care reintroduce o parte din energia de franare in baterie.

Merita sa ai o franare regenerativa pe o trotineta electrica?

In cazul franarii regenerative, cantitatea de energie recuperata va fi atat de mica, incat nu va face aproape nicio diferenta in ceea ce priveste autonomia bateriei.

Ce tip display este cel mai bun?

Trotinetele electrice au, de obicei, un ecran LCD sau LED. Principala functie este de a oferi utilizatorului informatii despre viteza, durata de viata a bateriei, temperatura si distanta parcursa.


Majoritatea display-urilor sunt controlate cu o tastatura mica langa manerul stang sau drept al ghidonului. Multe dintre trotinetele electrice de pe piata permit asocierea unei aplicatii smartphone cu trotineta (exemplu: nagivigatia GPS).


Nu ai inca un GPS tracker pentru a-ti monitoriza trotineta sau bicicleta electrica de la distanta? In stocul evoMAG gasesti un GPS Tracker performant si ieftin, usor de folosit, despre care te poti informa inainte de a-l achizitiona.

Cu ce accesorii vine insotita o trotineta electrica?

Cele mai multe trotinete electrice au un mic kickstand, aripi și lumini. De retinut ca si cele mai ieftine trotinete electrice sunt prevazute cu lumini pe spate.

care sunt cele mai bune cauciucuri pentru trotineta electrica

Anvelopele si rotile

Rotile sunt, probabil, cel mai important aspect de luat in considerare atunci cand vrei sa cumperi o trotineta electrica. Este esential sa alegi modelul acestora cu precizie, in functie de modul in care vei folosi trotineta.
In general, exista 3 tipuri de anvelope care pot fi montate pe trotinetele electrice:

  • roti cu camera de aer: similare anvelopelor pentru bicicleta, au marele avantaj de a absorbi aproape toata rugozitatea solului, reducand vibratiile si sporind confortul;

Un dezavantaj major! Se pot gauri foarte repede, iar riscul de dezumflare cand trotineta nu este folosita e mare.

Daca apare aceasta problema, este necesara scoaterea anvelopei, accesarea camerei de aer si urmarea pasilor esentiali pentru a o înlocui.

  • roti tubless (fara tub): sunt anvelope fara tub interior, prin urmare anvelopa este umflata. Similare celor cu tub interior, au aceleasi avantaje si dezavantaje. Datorita absentei tuburilor, intretinerea este, totusi, mai simpla.
  • roti pline/solide: acestea sunt anvelope din cauciuc solid si, prin urmare, imposibil de gaurit. In comparatie cu cele doua modele anterioare, chiar si asa, au o aderenta mai mica performanta si un nivel de amortizare practic inexistent.

Poate din acest motiv, poti gasi acest tip de anvelope la trotinetele electrice echipate cu amortizor.

Nu stii nimic despre cauciucuri? Cele mai importante informatii le poti afla citind totul despre cauciuc trotineta electrica – ce sunt cauciucurile, ce modele exista pe piata, ce preturi au, cum se schimba.

Dimensiunea standard a rotii pentru o trotineta electrica este de aproximativ 100-110 milimetri: modelele cu un diametru mai mare permit atingerea si mentinerea unor viteze mai mari. De asemenea, cu cat rotile sunt mai inalte cu atat este posibil sa parcurgi terenul dur si nisipos fara a risca sa te scufunzi.

Ce presiune pentru roti este recomandata trotinetelor? Presiunea recomandata pentru rotile trotinetelor variaza in functie de dimensiunile si caracteristicile anvelopei, dar in general se incadreaza in intervalul de 2,7 – 3,4 bar (40 – 50 psi)

presiune cauciuri trotinete cu anvelope

Sunt trotinetele electrice impermeabile?

Majoritatea trotinetelor electrice de inalta calitate vor fi, cu siguranta, rezistente la intemperii, dar exista o mare diferenta intre a fi rezistente la apa si impermeabile.

Cele mai multe trotinete electrice ar trebui sa poata fi conduse prin balti si prin ploaie, dar te sfatuim sa verifici inainte de toate cu producatorul acest aspect. Trotinetele electrice ieftine s-ar putea sa nu-ti satisfaca aceasta nevoie.

Trebuie purtata casca cand folosesti trotineta electrica?

Da! Trebuie sa porti intotdeauna o casca. Casca potrivita, in caz de vreun incident neplacut, te va proteja. Asigura-te ca iti iei o casca asemenatoare cu cea a cicilistilor, care a fost testata si a carei eficienta a fost deja dovedita.

cum se conduce o trotineta electrica

Chiar daca nu te-ai urcat niciodata pe o trotineta electrica, nu-ti fie frica sa folosesti acest vehicul! Este foarte simplu: trebuie doar sa o pornesti printr-o apasare de buton, si mai apoi sa te impingi putin cu piciorul pentru a activa motorul electric.


Cum iti tii picioarele pe scuterul electric? Acestea ar trebui sa fie tinute unul in fata celuilalt pe platforma pentru a echilibra greutatea. Atentie! Nu paralele unul cu celalalt!


Ca si in cazul scuterelor, pe ghidon se gasesc atat acceleratorul, cat si maneta de frana (care este identica cu cea a bicicletei). La franare trebuie aplicata presiune cu piciorul pentru a evita riscul de cadere.

Esti putin derutat? Nu-i nicio problema, deoarece stiam ca s-ar putea sa fie prea multa informatie dintr-o data. De aceea, am conceput, separat, un ghid pas cu pas cum se conduce o trotineta electrica. Te rugam sa-l parcurgi cu atentie pentru a te asigura ca pornesti corect, opresti in siguranta si circuli conform regulilor de circulatie in vigoare.

Cat costa o trotineta electrica?

Avem disponibile modele pentru toate categoriile de buget. Pretul poate varia in functie de echipamentul tehnic, materialele utilizate si autonomia bateriei.

In general, preturile pentru cele mai ieftine trotinete incep de la aproximativ 600 de lei, iar o trotineta eficienta poate ajunge sa coste chiar si 30.000 de lei.

Vezi top 6 modele trotineta electrica Xiaomi la preturi electrizante, daca esti interesat de trotinete electrice preturi accesibile.

Important! In cazul in care vei intampina vreo problema cu trotineta Xiaomi aleasa, vrem sa ne asiguram ca iti lasam si un ghid coduri eroare trotineta electrica, care merge consultat la nevoie.

Copiii pot folosi trotinete electrice?

Trotineta este populara si in randul unei alte categorii de varsta, adica in randul copiilor. Copiii, intr-adevar, se pot folosi de trotineta pentru a se juca, atata timp cat stiu sa o foloseasca si sunt sub supravegherea unui adult.

Pe site-ul nostru se gasesc atat trotinete cu trei roti, cat si trotinete cu doua roti pentru copii. Esti interesat de o trotineta buna si sigura pentru copilul tau? In ajutor iti sarim cu articolul trotinete copii 8-10 ani, special gandit pentru parintii responsabili si deschisi spre ceva nou pentru copiii lor.

Alegerea modelului potrivit pentru copilului tau nu a fost niciodata atat de usora!

Trotineta electrica: concluzii

Speram ca ai gasit acest ghid ca fiindu-ti de folos si ca am reusit sa raspundem intrebarilor tale cu privire la acest mijloc de transport personal.

In mediile urbane, trotineta a inceput sa joace un rol din ce in ce mai important. Suntem curiosi cum vor arata urmatorii ani, mai ales ca trotineta electrica ajuta la protejarea mediului inconjurator. Ce beneficii are scuterul electric? Iti dam alte sase motive, sustenabile, pentru care trebuie sa-l alegi in detrimentul mijlocelor de transport in comun sau a masinii, daca detii una.

Iar daca vreodata ti se va defecta trotineta, te poftim la o discutie despre problema ta. Cel mai bun service trotinete electrice il gasesti la evoMAG Bucuresti.

Viziteaza periodic pagina noastra pentru ca aici vor mai urma si alte articole interesante despre trotinete electrice. Pentru alte intrebari la care doresti raspunsuri concrete, te invitam sa ne scrii!

Lasa un raspuns