Cele mai bune oferte ale momentului! Profita acum! Vezi oferte
Leanpay Plata în rate! Super ușor!

Politica pixelilor morti


 

 

 

Datorita limitarilor tehnologice, nu sunt considerate defecte displayurile care prezinta 3-5 pixeli defecti conform standardului de calitate international ISO 13406-2 clasa II.

Cateva informatii despre ecranele LCD / LED

LCD este prescurtarea din engleza pentru Liquid Crystal Display (ecran cu cristale lichide); este tipul de ecran folosit pentru toate laptop-urile pe care le puteti achizitiona de pe piata in prezent. Aceste ecrane sunt de diverse dimensiuni si rezolutii. Rezolutia este definita de numarul de pixeli (mici puncte) care alcatuiesc ecranul LCD / LED. Pixel-ul este cea mai mica unitate care alcatuieste o imagine. Cu toate acestea, un pixel este compus, la randul sau din trei sub-pixeli colorati: rosu, verde si albastru, care impreuna afiseaza culoarea corecta pentru un pixel aflat intr-o anumita pozitie pe ecran. Aproape toate ecranele vandute astazi sunt TFT (Thin-Film Transistor). In cazul ecranului TFT fiecare sub-pixel are un tranzistor sub el, ceea ce inseamna ca iluminarea fiecarui punct depinde de modificarile care au loc foarte rapid la nivelul acestor tranzistori (sunt milioane de tranzistori in componenta ecranului).

Ce determina aparitia unui pixel mort?

Ocazional, tranzistorii individuali care transporta curentul la nivelul unui pixel pot sa ramana inchisi sau deschisi, rezultand astfel un pixel mort. Un astfel de pixel poate sa apara ca un punct alb sau negru pe un fond al ecranului de culoare inchisa sau deschisa sau, daca este vorba de un sub-pixel mort, acesta poate sa apara ca un punct colorat in rosu, verde sau albastru.

De ce un ecran nou poate sa aiba pixeli morti?

In timpul procesului de fabricatie a ecranelor LCD / LED este dificil pentru producator sa evalueze daca un pixel s-a defectat sau nu. In practica, acest lucru este posibil doar odata ce panoul LCD / LED a iesit de pe linia de productie si a fost asamblat. Costurile materiale pentru fiecare ecran LCD / LED sunt mari, astfel incat procesul de fabricatie este foarte bine pus la punct, ecranele fiind produse in medii pure, pentru ca pe timpul procesului de fabricatie sa se produca cat mai putine defecte. Insa, uneori, un numar mic de ecrane pot contine imperfectiuni sub forma pixelilor defecti. Daca se determina ca un ecran contine prea multi pixeli defecti sau are alte probleme, este aruncat. Insa, daca ecranul se incadreaza in anumite standarde de calitate – sa zicem 2 pixeli morti – atunci ecranul nu va fi aruncat. Daca producatorii ar trebui sa arunce fiecare ecran care are chiar si un singur pixel mort, preturile ecranelor LCD / LED ar fi mult mai mari si implicit, preturile laptop-urilor.

Dar care este standardul care defineste cati pixeli morti sunt acceptabili?

Aceasta este intrebarea principala. Daca veti cheltui echivalentul a 1.000 de euro sau mai mult pe un laptop cu siguranta veti prefera ca laptop-ul achizitionat sa aiba un ecran cu zero pixeli morti, insa probabil veti fi dispusi sa acceptati, de exemplu, ca un pixel imperfect intr-un colt al ecranului, care este vizibil doar pe un fond negru, nu poate sa fie acoperit de garantia laptop-ului respectiv, deci nu poate fi inlocuit sau reparat. Insa, daca aveti pe ecran sase pixeli morti, acest lucru va poate garanta inlocuirea? Acest lucru difera de la producator la producator, in functie de modul in care acestia interpreteaza standardul de calitate.

Acest standard, la care fac referire toti producatorii, este standardul international ISO (International Standards Organization) 13406-2 Clasa II. Este un standard valabil in lumea intreaga, deci toti cumparatorii de laptop-uri se pot confrunta cateodata cu aceeasi problema. Acest standard face referire la criterii precum: luminozitate, contrast, reflectie, uniformitatea culorii si a luminii, pixeli defecti, etc.

Standardul defineste patru nivele de calitate: Clasa I, cea mai inalta, nu permite nici un pixel defect. Clasa IV, cea mai mica, permite pana la 262 de defecte! Din fericire, nici un producator nu adopta ultima clasa. Toti producatorii folosesc Clasa II, care inseamna, in general, Ecran de calitate = Ecran cu maxim 3 pixeli defecti grupati si 5 imprastiati (in functie de interpretarile particulare ale fiecarui producator aceste valori pot sa difere).

Retineti: TOATE ecranele de laptop respecta acest standard, tolerand un numar mic de pixeli defecti, numai aparatura speciala, cum ar fi cea medicala cu ecran de inalta rezolutie, conformandu-se Clasei I a standardului.

Daca veti citi cu atentie certificatele de garantie pentru produsele care contin ecrane LCD / LED (laptop-uri, monitoare, PDA, etc.), la orice distribuitor, absolut toate aceste produse se conformeaza acestor standarde. Standardele pixelilor morti se aplica de asemenea si pentru monitoarele de tip LED / PLASMA